Digital ekspert om hackersag: Alle har billeder, der ikke tåler at lande i de forkerte hænder

Uanset om det er billeder af barnebarnet, en ægtefælle, sig selv eller noget fjerde, så har alle billeder liggende, der ikke tåler at falde i de forkerte hænder, lyder det fra Miriam Michaelsen.

5:22
Politiet efterforsker lige nu en stor ny sag om digitale krænkelser. Mange kvinder er her fra landsdelen:
Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

En 26-årig mand bliver i øjeblikket efterforsket af Midt- og Vestjyllands Politi for at have hacket sig til private billeder af flere end 500 kvinder. Karakteren af billederne spænder lige fra seksuelle eller intime billeder til feriebilleder iført bikini.

Gerningsmanden er kommet i besiddelse af dem ved at narre sig til deres adgangskoder, enten ved at ”gøre dem en tjeneste og installere antivirus” eller ved at udgive sig for at være pigernes veninder. De har altså ikke selv sendt billederne til nogen.

- Det er en ny form for digital krænkelse. Vi er vant til den klassiske form, hvor nogen har fået videredelt et intimt billede, de selv har delt, så det her er jo en øjenåbner for rigtig mange mennesker om, at det her også foregår, siger Miriam Michaelsen.

Hun er advokat for flere af de forurettede piger i sagen, og hun er lidt af en ekspert på området.

Hun er nemlig også stifter og formand for videnscentret Digitalt Ansvar, der arbejder for at forebygge og bekæmpe det, de selv kalder digital vold.

Og for Miriam Michaelsen er det her en sag, der er lidt ud over det sædvanlige.

- Det er en kæmpe stor sag, fordi der er så sindssygt mange forurettede. Den har et massivt omfang, siger hun.

En af de kvinder, der har fået sine private billeder misbrugt af gerningsmanden, er Mie Pernille Hansen. Og for hende har det været forvirrende at finde ud af, hvad der var sket.

Gerningsmanden var nemlig en af hendes nære venner, og efter at have snydt sig til hendes password, havde han skrevet til hendes veninder fra hendes facebookprofil.

- Jeg tog mig selv i at sige undskyld til en af dem, som han havde skrevet til fra min profil. Jeg kan ikke forklare, hvorfor jeg har skyldfølelse, for det ved jeg jo godt, at jeg ikke skal have, fortæller Mie Pernille Hansen.

Men spørger man Miriam Michaelsen er der ikke noget at have dårligt samvittighed over for kvinderne.

- Det, der skal fylde mest i en sag som den her, er, at de forurettede er blevet udsat for noget ulovligt. Det er meget vigtigt, at vi siger det højt til dem, så alle forstår, at det er dem, der er de forurettede her, siger hun til TV MIDTVEST.

Ifølge eksperten er det vigtigt, at der kommer fokus på faren ved at dele adgangskoder med andre.

For alle er nemlig sårbare, hvis nogen får adgang til ens billedebiblioteker.

- Vi kan godt tale om IT-sikkerhed, og jeg tror ikke, der er nogen som helst, der ikke har et billede af et barn, et barnebarn eller sig selv eller sin ægtefælle, som ikke kan tåle at lande i de forkerte hænder, siger Miriam Michaelsen.