Det vilde vesten på landevejene

En ny undersøgelse viser at befolkningen ikke ved, hvad der er farligt i trafikken.

Danskerne bakker massivt op om kontrol og reguleringer i trafikken i byerne, men mange aner tilsyneladende ikke, hvor farlig høj fart er på landevejene. Og lovløsheden er størst i Jylland og på Fyn.

Fartgrænser gradbøjes

Det er ugebrevet Mandag Morgen og TrygFonden, som har kortlagt danskernes egne holdninger til trafiksikkerhed og rapporten viser blandt andet, at danskerne har stor respekt for fartgrænser i byerne, mens fartgrænserne på landevejene betragtes som vejledende og kan gradbøjes efter egne evner.

Læs hele rapporten her

- Rapporten viser tydeligt, at borgerne har fornuftig respekt for trafikken i byerne. Til gengæld har folk tydeligvis ikke forstået, hvor farligt der er på landevejene, som lidt firkantet sagt minder om det vilde vesten, siger Anders Hede, der er forskningschef i TrygFonden i en pressemeddelelse.

I orden at køre stærkt udenfor byerne

Han henviser til, at ifølge rapporten så synes over 2/3 af danskerne, at det er helt i orden at køre stærkt på en landevej - til trods for, at 70 procent af dødsulykker sker på landet.Det er især vest for Storebælt, at danskerne træder hårdt på speederen. Her er det knap halvdelen der ofte kører for stærkt, mens det kun gælder hver tredje på Sjælland. Og allerhurtigst går det i Region Midtjylland - på landevejene. Samtidig viser rapporten, at tendenser er, at jo mindre en by man kommer fra, jo oftere kører man for stærkt.

Se, hvad et par vestjyder fra Kibæk og Ølgod siger til det her

Kontrol skal prioriteres

- Der ligger en stor pædagogisk opgave i at få forklaret danskerne, hvor de reelle farer i trafikken er. Jeg er overbevist om, at vi kan reducere antallet af trafikdræbte, hvis vi prioriterede kontrol og regulering på landevejene, siger Anders Hede.

Læs hele pressemeddelelsen her 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.