Det danske forårsklima har aldrig været varmere

Over de seneste 30 år er temperaturen i foråret i gennemsnit steget 1,1 grad, viser opgørelse fra DMI.

Klimaforandringerne er i gang, og det kan allerede ses på udviklingen i det danske klima, lyder det fra DMI, efter at instituttet har opgjort den gennemsnitlige temperatur i Danmark i foråret fra 1991-2020. (Arkivfoto) Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Mens foråret lige så stille går på hæld, og sommeren begynder, står det nu klart, at det danske forårsklima aldrig har været varmere.

Nu hedder den 7,3, så det er en temperaturstigning på 1,1 grader. Og sådan en stor stigning har vi faktisk ikke set tidligere

Mikael Scharling, klimatolog, DMI

Det viser tal fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Ifølge Mikael Scharling, der er klimatolog ved DMI, har temperaturen i marts, april og maj i gennemsnit ligget på 7,3 grader fra 1991-2020.

Det er aldrig set før, fortæller han.

- Det primære er, at temperaturen er steget relativt markant i forhold til den gamle klimanormal fra 1961-1990, hvor den var 6,2.

- Nu hedder den 7,3, så det er en temperaturstigning på 1,1 grader. Og sådan en stor stigning har vi faktisk ikke set tidligere, siger han.

Læs også Michaels ukrudtsrenser skal afløse sprøjtemidler

Klimanormaler, som det kaldes, er et værktøj, som DMI - og andre meteorologiske institutter rundt i verden - bruger til at følge, hvordan klimaet forandrer sig.

Over en 30-årig periode opgør DMI vejret hver måned for på den måde at kunne sætte en gennemsnitlig temperatur for en måned og en sæson.

Indtil nu har DMI lænet sig op af den seneste klimanormal, der dækker over årene 1961-1990. Men med majs udgang er instituttet klar til at melde en ny klimanormal for forårsmånederne mellem 1991-2020.

Man kan godt få den tanke, at klimaforandringer sker ude i fremtiden. Men ved at vi laver klimanormalerne så hurtigt, som vi gør her, kan man se, at der er en udvikling i klimaet i Danmark

Mikael Scharling, klimatolog, DMI

Og her kan DMI på baggrund af de nyeste tal se, at de klimaforandringer, som vi alle sammen går og taler om, allerede er i fuld gang, siger Mikael Scharling.

- Man kan godt få den tanke, at klimaforandringer sker ude i fremtiden. Men ved at vi laver klimanormalerne så hurtigt, som vi gør her, kan man se, at der er en udvikling i klimaet i Danmark.

- De klimaforandringer, som vores klimaforskere forudsiger, dem kan man også se i det nuværende klima, siger han.

Ud over at foråret aldrig er målt varmere har maj - set over perioden på 30 år - heller aldrig været varmere med en middeltemperatur på 11,4 grader.

Hvad er klimanormaler?

  • Hver måned, hver sæson og hvert år gøres vejret op i Danmark.
  • Her kigger DMI på, hvor varmt det har været, hvor meget nedbør der er faldet, og hvor meget solen har skinnet.
  • Opgørelserne giver DMI mulighed for at beskrive det danske klima. Det bliver gjort som et gennemsnit af vejret inden for en periode på 30 år. Ud fra det sætter man en "klimanormal".
  • Klimanormalen bliver dermed et udtryk for, hvad temperaturen i gennemsnit har været i en måned eller sæson i løbet af 30 år.
  • Tallet bruges til at sammenligne ændringer i klimaet fra tidligere perioder.
  • For at kunne sammenligne klimaet over hele verden er det aftalt internationalt, hvordan man opgør normalværdier.
  • Dermed dækker klimanormalerne i alle lande over årene 1901-1930, 1931-1960, 1961-1990 og 1991-2020.

Kilde: Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).