Der er færre spøgelsesbilister på landsplan, men flere i Midt- og Vestjylland

Vejdirektoratet peger på de nye motorveje som grund til, at der er kommet lidt flere spøgelsesbilister her i landsdelen.

Man kører på motorvejen og så pludselig kommer der en bil direkte imod en.

Det er et ægte mareridtsscenarie for de fleste bilister, men heldigvis er risikoen for at opleve det faldet. I hvert fald hvis man kører udenfor Midt-, Nord- og Vestjylland. Men hvis du bliver her i landsdelen, så har antallet af spøgelsesbilister faktisk været svagt stigende.

Det viser Vejdirektoratets nyeste statistik over antallet af registrerede spøgelsesbilister.

Antal spøgelsesbilister

Det mener afdelingsleder i Vejdirektoratet Ivar Sande kan skyldes, at der er kommet væsentligt flere motorveje. Faktisk er den samlede motorvejslængde i Midt-, Nord- og Vestjylland steget med 20 procent siden 2015.

- Vi kan se, at der godt kan være lidt flere spøgelsesbilister på de nye motorveje. Det plejer at stabilisere sig efter et stykke tid. Vi vil dog naturligvis holde skarpt øje med udviklingen på de nye motorveje og løbende vurdere, om der eventuelt er behov for nye tiltag, siger han i en pressemeddelelse.

 
 
Foto: Vejdirektoratet

88 i alt

Antallet af spøgelsesbilister befinder sig nu på landsplan på det laveste niveau i 15 år. I alt 88 spøgelsesbilister blev anmeldt sidste år, hvilket er et fald på 17 procent i forhold til 2018. Det er desuden første gang siden 2005, at der bliver registreret under 100 spøgelsesbilister på et år.

Den udvikling mener Ivar Sande blandt andet kan skyldes, at Vejdirektoratet er begyndt at anbringe stop-tavler ekstra lavt ved motorvejsramper for at undgå, at bilisterne får forvildet sig ned på motorvejen den forkerte vej.

- Forskningen på området fortæller os, at påvirkede og demente trafikanter har en tendens til at kigge ned og til siden, når de kører. Og netop den type bilister er overrepræsenterede som spøgelsesbilister. Derfor opsatte vi i efteråret 2018 lavt-siddende stoptavler ved alle frakørelsesramper herhjemme. Og det er min vurdering, at det blandt andet er effekten fra disse tavler, som vi kan aflæse i de nye tal, siger han i pressemeddelelsen.

Det kunne være gået helt galt, da Johnny Hansen og resten af Kandis-bandet i november 2019 var på vej til et spillejob i Hedensted.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.