Den rådne banan er mindre brugt

Der bliver talt pænere om landdistrikterne i medierne. I hvert fald bruges udtrykket "den rådne banan" mindre end for to år siden.

102 gange. Så mange gange blev udtrykket "Den rådne banan" brugt om Vestjylland af syv landsdækkende medier i 2010. I år er det antal faldet til 32. For udtrykket "Udkantsdanmark" er brugen faldet fra 1.055 til 658 i samme periode.

Glædelig udvikling

Det er Center for Landdistriktsforskning ved Syddansk Universitet, der har fulgt sprogbrugen, og udviklingen glæder ikke overraskende ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen:

- Det betyder alt, at man taler ordentligt om landdistrikterne. Vi kan jo ikke trænge igennem med budskabet om det gode liv i landdistrikterne, hvis det bliver kaldt "Udkantsdanmark" i medierne. Ingen har jo lyst til at bosætte sig og investere sådan et sted, siger Carsten Hansen i en pressemeddelelse.

Lavede konkurrence

Også lokalt har vestjyderne kæmpet mod de negative udtryk.

Tidligere på året tog folketingspolitiker Annette Lind, Soc. Dem., som er valgt i Vestjyllands Storkreds initiativ til en konkurrence, hvor målet var at finde erstatningsord for de negativt ladede gloser. Her blev vinderordene nærværsdanmark, ressourcedanmark og Udsigtsdanmark.

 

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.