Demente skal træne til bedre hukommelse

Regeringen vil sikre mere støtte til demente og deres familier. Fysisk træning er en del af indsatsen.

Træning hjælper demente med at huske og koncentrere sig. Samtidig mindskes deres uro og depression.

Men selv om gevinsterne ved at sætte kroppen i bevægelse for længst er bevist, så tilbyder kun omkring halvdelen af landets kommuner målrettet træning til demensramte.

Det skal der rettes op på, mener regeringen, der med et nyt udspil vil sikre, at flere demente får et træningstilbud:

- Vi har en opgave foran os, i at sørge for at alle kommuner kommer op på samme høje niveau, når det gælder aktiviteter og træning til mennesker med demens, siger sundhedsminister Sophie Løhde (V).

 

Som de første i verden har en gruppe danske forskere bevist, at fysisk træning styrker de intellektuelle evner og samtidig øger livskvaliteten. I bedste fald kan motionen have en bremsende effekt på sygdommen, viser de et år gamle resultater, som altså nu skal komme flere til gavn.

Ifølge en rapport "Statusrapport på demensområdet i Danmark", som Sophie Løhde og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede mandag på Marienborg, så kniber det ikke kun med de særlige træningstilbud.

Det halter også med at have aktivitetstilbud i ydertimerne. Kun hver tredje kommune kan således tilbyde aktiviteter om aftenen og i weekenden.

Noget, der ellers ikke bare giver de syge, men også de pårørende, en tiltrængt hjælpende hånd. For det er hårdt for ægtefæller og andre familiemedlemmer 24 timer i døgnet at stå alene med opgaven.

- Vi skal have et helt særligt fokus på de pårørende, når det handler om demens, for der er ingen tvivl om, at det er en sygdom, der sætter hele familien på prøve.

- Ud over den sorg, man som pårørende oplever, når et kært menneske langsomt forandrer sig og forsvinder, så vil mange også opleve, at det er en stor "opgave" at være nær pårørende til et menneske med demens, siger Sophie Løhde.

 

Omkring 35.000 danskere over 65 år har en demensdiagnose, men det anslås, at det samlede antal mennesker, der lever med demens, er mere end dobbelt så højt.

Til efteråret ventes regeringen at præsentere en samlet demenshandleplan.

 

Fakta:

 

 

 

 

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.