Delfiner søger mod Danmark: - Thyborøn er blevet øresvinenes Mekka

Farvandet ved Thyborøn bliver af en hvalekspert betegnet som øresvinenes Mekka. Lækker mad og gode hvilesteder lokker delfinerne til Danmark.

Arkivfoto.
Arkivfoto.
Foto: Lars Mikkelsen

Her på TV MIDTVEST har vi den seneste tid modtaget den ene video efter den anden med delfiner, der springer rundt i de danske farvande. 

Noget tyder altså på, at der kommer flere og flere delfiner til Danmark - en tendens, der bliver bekræftet af biolog og hvalekspert Carl Kinze.

- De er kommet indenfor de seneste to år cirka. Man kan godt tale om en kolonisering af de danske farvande, idet delfinerne formentlig kommer for at slå sig permanent ned. 

1:59
Her ses en delfin ved Thyborøn. Fotograf: Lars-Emil Mikkelsen

Særligt i Thyborøn er der observeret delfiner på det seneste, og derfor betegner eksperten området som 'øresvinenes Mekka.' Det skyldes både den gode mad i vandet ved Thyborøn og nogle gode hvilesteder for delfinerne. 

- Delfiner er meget intelligente dyr. De har formentlig været på en lille opdagelsesrejse, hvorefter de har fundet de danske farvande attraktive at slå sig ned i, siger Carl Kinze.

0:20
Delfiner fra oven ved Thyborøn. Fotograf: Mathias Madsen.

Var her også i 70'erne

Hvaleksperten Carl Kinze vurderer, at der formentlig er mindst syv delfiner, der har fundet bopæl i danske farvande. Men faktisk er det ikke et nyt fænomen med delfiner i Danmark.

- Vi har det første belæg for, at der fandtes delfiner i Danmark for 6000 år siden. Vi ved også med ret stor sikkerhed, at de har været her i 1940'erne og 1970'erne, og nu er de her altså igen. 

Man kan formentlig forvente, at delfinerne slår sig permanent ned i Danmark, og derfor opfordrer Carl Kinze danskerne til, at man lader delfinerne få ro. 

- Det nytter ikke noget, at alle farer ud og trækker vilde dyr op i en krog. Hvis vi overholder det, vil delfinerne også kun udgøre en fare for vores marsvin. Delfinerne slås også indbyrdes, hvor især hannerne kan være fyldt med ar efter sammenstød med andre hanner, afslutter eksperten. 

0:42
Delfiner ved Thyborøn Kanal. Fotograf: Simon Krogh