De største danske byer har mistet tiltrækningskraft

Indbyggertal i Aarhus og København stiger på grund af fødsler og udlændinge - ikke tilflytning fra provinsen.

Det er en myte, at danskerne flokkes om storbyerne København og Aarhus.

En ny opgørelse viser, at landets to største kommuner vokser på grund af indvandring, og fordi der bliver født flere i byerne, end der dør.

Til gengæld vokser de ikke længere, fordi der netto flytter danskere til byerne fra andre dele af landet.

Det skriver Finans, Jyllands-Postens erhvervsmedie.

- København og Aarhus frastøder nu lige så mange familier, som de tiltrækker af unge, der skal studere. Flyttemønstrene har ændret sig, og det store træk til storbyerne er forbi, siger fremtidsforsker Jesper Bo Jensen, som forsker i flyttemønstre og boligforhold, til Finans.

Der er tale om en ny tendens, der begyndte at slå igennem sidste år, og som nu er tydelig.

Sidste år flyttede der netto 764 danskere til København og 448 til Aarhus. Det er det laveste niveau, siden finanskrisen rasede i 2008.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

- Aarhus vil i år ende med at have en nettofraflytning, mens nettotilflytningen til København vil være lige omkring nul. Byerne vokser på grund af fødsler og udlændinge. Det er ikke danskere fra Udkantsdanmark, der flytter til dem, siger Jesper Bo Jensen.

Ifølge en boligforsker har en del danskere bosiddende i København ønsket at flytte væk i lang tid.

- Men de har været stavnsbundne til deres lejligheder, fordi de købte, da priserne sidst toppede. De kan nu igen sælge uden tab, og det får flere af dem til at købe det hus, som de egentlig længe har efterspurgt, fordi de har fået børn, siger Morten Skak, lektor ved Syddansk Universitet, til avisen.

/ritzau/

Simon Kvamm og hans familie er blandt de storbydanskere, som nu forsøger sig med et alternativ til storbylivet. Den populære musiker og sanger flyttede for nylig til Klitmøller. TV MIDTVEST bragte dette indslag 1. september 2015.

Simon Kvamm fra Nephew har taget familien med til Klitmøller. De har lejet et hus og vil bo der i et år.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Livsstil.