De 17-årige er vilde med at tage kørekort

Nye tal viser, at specielt de midt- og vestjyske 17-årige benytter sig af chancen til at køre bil.

Der er stor sandsynlighed for at møde en 17-årig bilist, når man bevæger sig ud i trafikken i Midt- og Vestjylland.

Nye tal fra Transportministeriet viser nemlig, at de midt- og vestjyske unge er blandt dem, der flittigst benytter sig af den forsøgsordning, der giver 17-årige lov til at tage kørekort og køre bil, hvis der sidder en erfaren bilist ved siden af.

I Herning Kommune er der i perioden fra 1. januar til 14. september udstedt 518 kørekort til 17-årige, og det placerer kommunen på en femteplads på listen af kommuner med flest kørekort til de 17-årige.

Og ser man på andelen af, hvor mange kørekort der udstedes til 17-årige per 10.000 indbyggere, er der syv midt- og vestjyske kommuner i top 10.

- Det kommer slet ikke bag på mig, at det specielt er i vores landsdel, de 17-årige tager kørekort. Vi er jo vokset op med en virkelighed, hvor vi er afhængige af bilen, siger Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen til TV MIDTVEST.

Forbedrer trafiksikkerheden

Pihl Lorentzen er overbevist om, at forsøget vil være med til at forbedre trafiksikkerheden. Han peger på, at antallet af ulykker i Tyskland er faldet med over 20 procent på grund af en lignende ordning.

- Det betyder rigtig meget, at de unge i en længere periode kører sammen med en erfaren bilist - for eksempel deres mor eller far. Selv om man har en meget dygtig kørelærer, kommer man ikke gennem alle situationer i trafikken i den periode, man tager sit kørekort, siger han.

Forsøgsordningen trådte i kraft fra nytår og skal evalueres efter tre år. Kristian Pihl Lorentzen er dog allerede så begejstret for resultatet, at han mener, at ordningen skal gøres permanent.

Den bilist, der sidder ved siden af den 17-årige, skal mindst være 30 år og skal have haft kørekort i 10 år.

Eksternt link: Læs mere om forsøget her.

Top 10

Ved årsskiftet fik de 17-årige mulighed for at tage kørekort, og det er der mange midt- og vestjyder der gør.