Dansktop-ekspert: Eliten mangler arvtagere

Op til Dansktop Prisen 2017 lørdag har vi spurgt en dansktop-ekspert om, hvordan dansktoppen anno 2017 har det.

dansk_top_en_enkelt_sang_fra_clho.jpg

Lørdag fylder TV MIDTVEST Boxen i Herning til Dansktop Prisen 2017, hvor eliten indenfor dansktop optræder. I den anledning har vi spurgt dansktop-kender og kulturformidler Carsten Michael Laursen, hvordan dansktoppen har det i 2017. 

Det kommer an på, hvordan man definerer dansktop, mener han. 

- Vi har været tilbøjelige til at definere dansktoppen lidt for snævert. Hvis vi med dansktop mener schlagerpop, som dansktoppen er en forgrening af, så mangler eliten som for eksempel Kandis nogle arvtagere. Der er nogle talenter, men det er svært at se en kommende elite i den traditionelle definition af dansktop, siger Carsten Michael Laursen. 

- Men hvis vi breder definitionen lidt ud, så lever den i bedste velgående med sangere som Rasmus Seebach og Kim Larsen for eksempel, siger han videre. 

Dansktoppen har altid udviklet sig

Dansktop-kenderen er ikke i tvivl om, at dansktop-traditionen kommer til at leve videre, men det bliver måske ikke under navnet dansktop. 

- Dansktop-betegnelsen kan godt være på vej ud, men traditionen er ikke på vej ud. Der er ikke stor forskel på, at Rasmus Seebach synger ’Under stjernerne på himlen’ eller om det er Tommy Seebach, der synger den, siger Carsten Michael Laursen. 

Det, som dansktoppen altid har kunnet, er at følge med tiden. Det er ikke revolutionært, men de lader sig inspirere af nutidens trends. 

- Det er ikke en revolutionær genre, men den tilpasser sig de nye tider. Da Rock Nalle udkom med ”Gode gamle fru Olsen” kan det ses som en flirten med nye strømninger, som de gav et folkeligt twist. Han var ikke en schlager-musikant, men han formåede at kombinere dansktop med rock and roll, siger kulturformidleren, der også er medlem af juryen til Dansktop Prisen 2017. 

- Tommy Seebach formåede også at kombinere discoen med dansktoppen og så havde vi Disco Tango a la carte, som godt nok var en melodi grand prix-sang, men det var også en dansktop sang, siger Carsten Michael Laursen. 

Han gør også opmærksom på, at Kandis i 1998 udkom med sangen "Vi mødes på internettet", hvilket er et tegn på, at de håndterer nutidens emner. 

Kulturradikal modstand er en gammel tradition

Noget der har været til stede i næsten hele dansktoppens levetid, er modstanden fra de kulturradikale forklarer han også. 

- Det er en meget gammel tradition at se ned på dansktop fra de kulturradikale. Det stammer helt tilbage fra 60’erne, siger dansktop-eksperten. 

Det startede allerede, da betegnelsen dansktop blev taget i brug, hvilket den gjorde for første gang i 1968. Det var året, hvor Danmarks Radio startede radioprogrammet Dansktoppen med Jørn Hjorting som vært. 

- Dengang var man enten til dansktop, beat musik eller klassisk musik. Så firkantet er det slet ikke mere, siger Carsten Michael Laursen. 

Nu zapper vi imellem musikgenrerne, fordi det er så nemt at finde ny musik, og de unge zapper da også forbi dansktop, mener kulturformidleren. 

- Kandis har også fans på under 30 år, så man kan ikke sige, at der er nogen bestemt alder på dansktop fans, siger Carsten Michael Laursen. 

Dansktop Prisen 2017 bliver vist på Mokka lørdag fra kl. 20.00. Det bliver desuden vist på alle TV2-regionernes TV-kanaler undtagen TV2Fyn.