Danskerne smører julen ind

December er lig med smør for danskerne, og i løbet af julen køber vi 3,7 millioner pakker smør.

- I en stor del af disse opskrifter er smør ofte en vigtig, smagsgivende ingrediens. For mange af os – inklusiv mig selv – er det måske svært at forestille sig en klejne uden den velkendte og afrundende smag fra smør eller de brunede kartofler i en smørløs version, siger Anne Kjeldsen.
- I en stor del af disse opskrifter er smør ofte en vigtig, smagsgivende ingrediens. For mange af os – inklusiv mig selv – er det måske svært at forestille sig en klejne uden den velkendte og afrundende smag fra smør eller de brunede kartofler i en smørløs version, siger Anne Kjeldsen.
Foto: Iris / Scanpix

Danskerne er vilde med smør, og i december måned bliver der lagt lidt ekstra pakker i indkøbskurven. Juletiden er nemlig ensbetydende med julebag, smør på risengrøden og måske en ekstra fed sovs.

Smørforbruget eksploderer i december, hvor vi køber intet mindre end 3,7 millioner pakker smør. De 3,7 millioner er 38 procent mere end gennemsnittet for resten af året og 12 procent mere end måneden omkring påske, som er den tid på året, hvor der bliver købt næstmest smør. Det skriver Arla i en pressemeddelelse.

- I julen giver danskerne sig selv lov til at prioritere lidt anderledes i forhold til madlavningen end i hverdagen. Julen er en tid, hvor vi følger traditionerne og finder de klassiske danske juleopskrifter frem, forklarer Anne Kjeldsen, Senior Category Manager for smør i Arla Danmark, i en pressemeddelelse.

I sommer var Danmark tæt på en reel smørkrise, da der var en stigende efterspørgsel kombineret med en vigende produktion af mælk. Der er dog igen mælk i tankene, og man behøver ikke være bange for at mangle smør til den sidste klejneproduktion. 

1:22
I 2014 besøgte vi Jakob Pedersen, der lever af at smage på smør.