Danskerne reagerer for langsomt på stroke: Bor du i yderområderne skal du være ekstra opmærksom

Lige nu er det under halvdelen, der når på hospitalet hurtigt nok når de får et stroke. Ambitionen med den nye kampagne er at komme op på 70 procent.

Stræk, Snak, Smil
Foto: Grafik / Red Hjernen

Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden forsøger nu med en ny indsats, der skal øge danskernes kendskab til stroke og få flere til straks at ringe 1-1-2 ved mistanke om stroke.

De har før været ude med lignende kampagner, men over halvdelen af danskerne kommer stadig for sent ind på hospitalerne, og derfor sætter de nu igen fokus på emnet med kampagnen Stræk, Snak, Smil. 

- Den mest effektive behandling for stroke skal sættes hurtigt i gang og helst inden for fire en halv timer efter de første symptomer. Når man oplever symptomerne, er det værste at gøre at se tiden an, hvilket er en meget almindelig reaktion. Men man skal på hospitalet hurtigst muligt for at begrænse de uoprettelige skader, der kan ske på hjernen, siger professor og overlæge Christina Rostrup Kruuse, der er formand Dansk Råd for Genoplivning.

Man skal reagere hurtigere i yderområderne

Kun i 47 procent af tilfældene med stroke når patienterne ind på hospitalet, inden der er gået fire en halv time, og det bekymrer sekretariatschefen i Dansk Råd for Genoplivning, Stine Strandkjær.

- Hvis man kommer for sent ind, kan det betyde forskellen på, om man beholder sin førerlighed eller ej, siger hun. 

Derfor er det vigtigt, at flere folk bliver bevidste om de tre typiske symptomer, især hvis du bor langt fra et hospital, fordi der skal patienten eller de pårørende reagere endnu hurtigere, hvis de skal nå på hospitalet inden, der er gået fire en halv time.

- De steder er det endnu vigtigere, at man har nogle pårørende, der står fast på at ringe 1-1-2, hvis man oplever nogle af de tre symptomer, siger Stine Strandkjær.

Uanset om du bor tæt på eller langt fra et hospital, har hun det samme klare budskab:

- Man skal ikke tøve med at ringe 1-1-2. Vi hører nogle gange, at man ikke vil forstyrre eller være til besvær for sundhedsvæsenet, men man skal heller ring en gang for meget, end en for lidt.

Stræk, Snak, Smil

Dansk Råd for Genoplivning og TrygFonden begyndte deres Stræk, Snak, Smil kampagne tilbage i 2019, og nu giver de den nyt liv med i form af flere kampagnevideoer, hvor du blandt andet kan se Claes Bang iført en kilt.

Se videoen her:

Håbet med den nye kampagne er at løfte tallet fra de nuværende 47 procent, der når på hospitalet i tide, til 70 procent.

- Det er lykkedes os at øge viden om stroke, så halvdelen af danskerne i dag ved, hvad et stroke er, og knap tre ud af fire kender mindst ét af de hyppigste symptomer på stroke. Men der er stadig for mange, der kommer for sent på hospitalet. Ved at gentage Stræk, Snak, Smil-remsen igen og igen, håber vi, at den vil sætte sig fast i endnu flere danskeres hukommelse, så de husker den, hvis de pludselig oplever en person, der opfører sig anderledes end vanligt. Det kan være tegn på stroke, siger Stine Strandkjær. 

Stræk, snak, smil_grafik
Foto: Grafik / Red Hjernen