Danske strande og søer får igen topkarakterer for badevand

85,9 procent af badevandet i Danmark i 2016 var af fremragende kvalitet, viser en ny rapport fra EU.

20000802-234758-l-1000x666we.jpg
Foto: Henning Bagger/Scanpix

Vi kan roligt tage en tur i vandet i sommermånederne. Det danske badevand er nemlig fortsat af god kvalitet.
    
85,9 procent af badevandet i hav og søer i Danmark får topkarakterer i den årlige rapport fra Det Europæiske Miljøagentur.
    
Det vækker glæde i Miljøstyrelsen. Badevandskvaliteten er nemlig af afgørende betydning i Danmark.
    
- Det er ekstremt vigtigt for, at Danmark er et attraktivt land, ikke mindst ved kysterne. Kysterne er noget, som Danmark er kendt for, siger kontorchef Rasmus Moes.
    
I de senere år har badevandskvaliteten fået bedre og bedre karakterer. Ni nye strande fik i 2016 også kvalitetsstemplet fra EU.
    
I 2014 var det 79,2 procent af det danske badevand, der havde den højeste kvalitet, mens det i 2015 gjaldt for 85,7 procent. Det forklarer også, at vi i samme periode er rykket fra en 12.-plads til en niende plads sammenlignet med de øvrige europæiske lande.
    
Samlet set lever knap 97 procent af badestederne i Danmark op til EU's minimumskrav for badevandskvaliteten.
    
I turismeorganisationen VisitDenmark oplyser markedschefen i Tyskland, Mads Schreiner, at den danske natur i særdeleshed er vigtig for turismen.
    
Især for tyske turister, som udgør omkring 60 procent af turismen i Danmark.
    
- Vi har vores styrke ved strandene og havet.
    
- 88 procent af de tyske turister motiveres af vores kyst, hav og strand. Sammen med den danske natur er det simpelthen altafgørende for turismen, siger han.
    
Selv om det danske badevand generelt er af god kvalitet, stikker enkelte områder ud.
    
Otte ud af 1036 badesteder har ifølge rapporten en ringe badevandskvalitet. Det er blandt andet ved Gerå Strand ved Brønderslev-Dronninglund, Hessel i Vesthimmerland nær Hvalpsund færgehavn, Skaven Strand Syd ved Tarm nær Ringkøbing-Skjern og Christiansgave i Nordsjælland.
    
Der er plads til forbedring, mener kontorchefen i Miljøstyrelsen, Rasmus Moes, der understreger, at kommunerne arbejder på sagen.
    
EU vurderer badevandets kvalitet ud fra, om der er tarmbakterier af typen enterokokker eller E. coli i vandet. Disse bakterier skyldes ifølge Miljøstyrelsen oftest, at der er løbet spildevand ud i eksempelvis havet.
    
/ritzau/