Danske Regioner vil have ændret i vaccinekalenderen: Flere partier afviser

Vaccinerne burde fordeles udelukkende efter alder, mener regionerne og de praktiserende læger.

- Det er helt åbenlyst, at denne proces med alt for mange forvirrede og frustrerede ældre, sårbare og pårørende ikke har været god nok, siger Stephanie Lose
- Det er helt åbenlyst, at denne proces med alt for mange forvirrede og frustrerede ældre, sårbare og pårørende ikke har været god nok, siger Stephanie Lose
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Danske Regioner og de praktiserende læger vil have ændret og forsimplet vaccinekalenderen, så vaccinerne fremover udelukkende uddeles efter alder.

Det siger Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V), og direktøren for Praktiserende Lægers Organisation (PLO), Jonathan Schloss, til Politiken.

For nuværende er sundhedsvæsnet i gang med at vaccinere de første 6 ud af de 12 grupper i vaccinekalenderen.

Når det er overstået, mener Danske Regioner og PLO, at man bør skrotte de resterende grupper og distribuere vaccinerne baseret på borgernes alder.

Baggrunden for ønsket om en forsimplet vaccinekalender er angiveligt forvirring blandt ældre og sårbare grupper om, hvornår det er deres tur.

- Det er helt åbenlyst, at denne proces med alt for mange forvirrede og frustrerede ældre, sårbare og pårørende ikke har været god nok, siger Stephanie Lose til Politiken.

I Lungeforeningen er formand Torben Mogensen enig i, at det nuværende system ikke fungerer.

- På den baggrund er idéen om at vaccinere efter alder rimelig. Mange medlemmer henvender sig til os eller deres læge, fordi de er forvirrede over de regler, der gælder i dag, siger han.

Når han støtter forslaget, skyldes det, at mange alvorligt syge er vaccineret. Men der er dog fortsat omkring 2000 yngre lungesyge, som venter.

De bør vaccineres, inden et eventuelt alderskriterium bliver gældende.

- De hører retteligt til i gruppe fem, men er blevet overset i det kaos, der er i øjeblikket. Det kan være unge med medfødte sygdomme, som for eksempel cystisk fibrose, siger Torben Mogensen.

I første omgang vil PLO og regionernes forslag ikke betyde den store omvæltning. Grupperne syv, otte og ni er defineret udelukkende på alder.

Men forvirringen blandt nogle borgere om, hvilken gruppe de tilhører, betyder ifølge Jonathan Schloss fra PLO, at de praktiserende læger bruger for meget tid på raske patienter, der enten ikke forstår eller forsøger at påvirke, hvor de befinder sig i vaccinekalenderen.

- Det koster tid og kræfter at håndtere disse raske patienter, som tages fra de syge. Og vi er meget bekymret for de reelt syge, som enten opgiver at komme igennem til os eller må vente flere uger på at få en tid, siger han til Politiken.

Til avisen skriver Sundhedsministeriet, at vaccineprogrammet vil blive "tilpasset og forbedret yderligere" - uden at uddybe hvordan.

Socialdemokratiet: Vaccineplan skal blive i Brostrøms hænder

Planen for, hvem der tilbydes vacciner hvornår, bør ifølge Socialdemokratiet udelukkende baseres på Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

- Vi gør klogt i at lade Sundhedsstyrelsen stå for det og stå for prioriteringen og at finde ud af, hvem der skal have vaccinationen hvornår, og hvordan får vi den bedst mulige sundhedseffekt ud af det, og i sidste ende bekæmper smitten bedst muligt og redder flest muligt menneskeliv, siger Rasmus Langhoff, der er sundhedsordfører for socialdemokratiet. 

- Vi baserer samfundets åbning på, at vi får vaccineret dem, der ikke kan tåle at blive syge. Så er der jo ikke nogen, der skal føle sig efterladt på det tidspunkt, siger SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen.

Hun vil dog gerne se på, om det kan gøres enklere at afgøre hvem, der hører til i de forskellige grupper.

Ifølge Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, skal alle i særlig risiko skal vaccineres først, men at det herefter kan give god mening at vaccinere ud fra alder.

- Vi diskuterer meget, hvem skal først. Men når vi ser på koordinering og for at få det til at glide hurtigst muligt igennem, så vil det være en god idé at tage alderen som parameter, siger hun.

De Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgren, mener, at det vil skabe større forvirring, end det løser, hvis man laver hele vaccineplanen om.

- Den sundhedsfaglige måde at gribe det an på, at hvor man har taget frontpersonale og dem i høj risiko først, er fornuftigt. Og det er fornuftigt at holde fast i, siger han.

Den seneste udgave af Sundhedsstyrelsens vaccineplan ser sådan her ud og er opdateret den 26. februar.
Den seneste udgave af Sundhedsstyrelsens vaccineplan ser sådan her ud og er opdateret den 26. februar.
Foto: Screendump / Sundhedsstyrelsen