Dansk Folkeparti: Butikkerne skal have lov til at dele overvågning på Facebook

Det er ikke i orden, at butiksejere risikerer en bøde, hvis de offentliggør overvågningsbilleder af butikstyve, siger Dansk Folkeparti. Justitsministeren er uenig.

Dennis Flydtkjær kalder det for en moderne form for nabohjælp, når butikkerne deler overvågningsbilleder af butikstyve. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix

- Jeg ser det som moderne nabohjælp.

Sådan lyder det i dag fra skatteordfører for Dansk Folkeparti, Dennis Flydtkjær, der også sidder i retsudvalget.

Læs også Politiet deler fem uger gammel video af indbrud: - Det er ingenting værd

I den seneste tid har der været flere sager, hvor butiksejere har valgt selv at lægge overvågningsmateriale fra butikstyverier på Facebook, uden at politiet har været med i den beslutning. Det er ulovligt og kan give en bødestraf. Men det kan ikke være rigtigt, mener Dansk Folkeparti.

- Butiksejerne har oplevet, at politiet ikke er gået ud med det, eller det er gået langsomt, og så har de selv delt det og fået en bøde. Det er ærgerligt, for de skal have hjælp i stedet. Jeg ser det som moderne nabohjælp, hvor de sociale medier er et værktøj til at beskytte hinanden. Det er urimeligt, at de ser deres butikker bliver plyndret igen og igen, siger Dennis Flydtkjær. 

Konkret ønsker Dansk Folkeparti at:

 • Butiksejere må offentliggøre videomateriale på sociale medier. Loven skal ændres, så butiksejere ikke straffes, hvis de offentliggør overvågningsbilleder af tyvene, da det kan hjælpe politiets arbejde og virke præventivt.
   
 • Butikker, der bliver plaget af tyvebander, skal kunne få private vagtfirmaer betalt af det offentlige. De skal varetage butikkens sikkerhed, hvis politiet flere gange ikke dukker op.
   
 • Straffene for tyveri skal skærpes. Særligt i tilfælde, hvor tyverierne er organiserede, eller foregår kontinuerligt af den eller de samme personer.
   
 • Der skal udstedes straffe til udenlandske kriminelle tyvebander, som gør, at de sendes ud af Danmark.
   
 • Gøre brug af zoneforbud, hvis man flere gange har hærget en butik eller et område med tyverier. Her vil man kunne blive straffet ved blot at overtræde forbuddet. Forbuddet skal kunne omfatte en gade, bydel og i nogle tilfælde en hel kommune.
   
 • Butikker og kiosker der sælger tyvevarer videre skal straffes hårdt i form af bøder, konfiskation af varelager, forbud for ejeren til at drive kiosk og i sidste ende fængselsstraf.
   
 • Der skal oprettes en slagfærdig task force, der arbejder målrettet på at komme svindlen i kioskerne til livs.
Se mere

Politiets opgave

Justitsminister Søren Pape Poulsen er uenig i, at butiksejerne selv skal have lov til at tage beslutningen.

Vi lever i et retssamfund, og det nytter ikke noget, at det er folk, der selv tager stilling til, hvad der skal offentliggøres om mulige kriminelle. Det er politiet, og de skal så lægge det hurtigt frem

Søren Pape Poulsen, Justitsminister, Konservative

- Vi lever i et retssamfund, og det nytter ikke noget, at det er folk, der selv tager stilling til, hvad der skal offentliggøres om mulige kriminelle. Det er politiet, og de skal så lægge det hurtigt frem, siger han.

Dennis Flydtkjær mener dog ikke, at det går udover retssikkerheden, når butiksejerne lægger materialet op.

- Det er stadig politiet, der skal behandle sagen, og domstolen, der skal give en dom. Men det handler om at få de her sager opklaret hurtigst muligt, og hvorfor så ikke bruge de muligheder, man har. Man kan se, at de hurtigt har fået nogle navne frem i de tilfælde, hvor det er sket, fortæller han.

Langsom behandling

Justitsministeren er klar over, at der har været sager, hvor der er gået lang tid, før politiet har lagt videoovervågningen ud. For eksempel har TV MIDTVEST tidligere omtalt et eksempel, hvor der gik hele fem uger, før politiet offentliggjorde billederne. Det mener han dog ikke betyder, at butiksejerne skal have lov til at bestemme, hvad der skal lægges ud.

Læs også Butiksejer får bøde for deling af overvågningsbilleder

- Der har været nogle helt groteske eksempler på langsom behandling af overvågning, og derfor har jeg indskærpet overfor politiet, at man hurtigt skal tage stilling til, om man kan lægge de her billeder ud. Men vi kan bare ikke have et retssamfund, hvor man selv beslutter, hvilke mennesker, der skal hænges ud for eventuel kriminalitet, fastslår Søren Pape Poulsen.

Dennis Flydtkjær mener dog ikke, at der er risiko for, at de forkerte mennesker bliver hængt ud på sociale medier.

- I de videoer, der bliver lagt ud, så er der ikke så meget at være i tvivl om. Det skal være de sager, hvor det er åbenlyst, at det er folk, der har stjålet, siger han.

Udover tilladelse til at dele billeder på sociale medier, så ønsker Dansk Folkepartis blandt andet også, at butikkerne kan få betalt for privatovervågning af det offentlige.

- Jeg synes, det er et godt tiltag 

Smykkehandleren Brian Christoffersen fra Silkeborg er en af flere butiksejere, der har valgt at lægge overvågningsbilleder af tyve på Facebook. Han hilser Dansk Folkepartis forslag velkommen.

Brian Christoffersen har selv offentliggjort billeder af tyve. Han er glad for, at Dansk Folkeparti ønsker at ændre lovgivningen på området. Foto: Torben Mondrup

- Jeg synes, at det er rigtig godt, og jeg håber, at det sker, siger Brian Christoffersen.

I december sidste år var en tyv på spil i hans forretning. Kort tid efter valgte han at offentliggøre billeder af tyveriet.

- Opslaget fik 200-300 delinger, så det når ud til rigtig mange. Men det er også for at hjælpe de andre butiksdrivende, så man kan finde personerne, inden de stjæler fra andres butikker, siger han.

02:22

Så sent som i tirsdags lavede TV MIDTVEST dette indslag om en butiksejer, der valgte at dele overvågningsbilleder på Facebook. 

Luk video