Dansk Fåreavl om ulven: Nu må det være nok

Foreningen har fået nok, efter et stort angreb på får, som måske kan tilskrives ulven.

Der er dokumenteret 20 angreb i 2017. Dette er et arkivfoto. Foto: Ritzau Scanpix / Lars Rasborg

Læs også 21 får dræbt over natten: - Det er et frygteligt syn

Natten til i går blev 18 får dræbt nær Holstebro. Landmanden formoder, at der var tale om en ulv, men det er endnu ikke blevet bekræftet.

Angrebet får dog foreningen Dansk Fåreavl til at råbe op. De er trætte af, at de mister får, på trods af at flere medlemmer har fået sat ulvesikre hegn op.

De er vrede over, at man sammenligner Danmark med lande som Canada og USA, hvor befolkningstætheden er lavere end i Danmark.

- Fra Dansk Fåreavls side er vi af den opfattelse, at man på ingen måde kan overføre erfaringerne fra så tyndt befolkede områder til dagens Danmark, skriver de i en pressemeddelelse.

Hvornår kan en ulv skydes?

Nedskydning af ulv kræver særlig dispensation
I helt særlige tilfælde, hvor ulve helt har mistet deres normale skyhed over for mennesker, eller hvor en ulv gentagne gange angriber husdyr, selvom landmanden har sikret sine husdyr med ulvesikre hegn og benyttet sig af andre afværgeforanstaltninger, vil Naturstyrelsen overveje, om en problemulv kan reguleres.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Hvor mange lig skal der på bordet?

I 2017 blev der udbetalt erstatning for i alt 20 angreb på får og køer, og det tal er højere, end man oprindeligt havde regnet med.

Læs også Ulve: Merrild vil se handling nu

Derfor venter Dansk Fåreavl på at få lov til at skyde nogle af de ulve, der bevisligt findes i Jylland.

- Fra Dansk Fåreavls side må vi spørge:  ”Hvor mange lig skal der på bordet” før en ulv kan betegnes som ”problemulv” og dermed skydes, skriver de i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Vi er forhåbentlig ikke derhenne, hvor vores dyrs liv er ligegyldige, og ulven først bliver taget alvorligt, når den vænner sig så meget til vores befolkningstæthed, at den begynder at tage hunde eller det der er værre.

Den 22. januar reagerede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen på den store ulvebekymring, der er i det midt- og vestjyske. Han indkaldte derfor til et åbent borgermøde, som du kan se herunder.

01:10:53

Se mødet her. 

Luk video

Læs også Minut for minut: Sådan forløb Esben Lundes ulvestormøde