Dansk efterkrigsdrama nærmer sig Oscar-nominering

Filmen "Under sandet," der handler om minerydning af den jyske vestkyst efter 2.verdenskrig kæmper for en Oscar-nominering mod ni andre film.

Den danske film "Under sandet," , er nået et skridt videre i kapløbet om at blive nomineret til prisen for årets bedste udenlandske film ved Oscar-uddelingen til februar. 

Filmen handler om et ukønt kapitel i den danske efterkrigstidshistorie, hvor tyske krigsfanger blev beordret til at rydde to millioner miner ved den jyske vestkyst stort set kun med deres hænder.
    
Filmen blev i september udpeget som Danmarks bud i kategorien, hvor der i alt er blevet indstillet 85 udenlandske film.
    
Nu er der kun ni tilbage i feltet, og "Under sandet" er altså en af dem. Det oplyser organisationen bag Oscar-uddelingen i en pressemeddelelse.
    
Fem film vil blive nomineret til en Oscar for årets bedste udenlandske film, og det endelige felt vil blive annonceret 24. januar.
    
"Under sandet", der er instrueret af Martin Zandvliet, er oppe mod film fra Australien, Tyskland, Iran, Norge, Rusland, Sverige, Canada og Schweiz.
    
Nyheden kommer sandsynligvis på et godt tidspunkt for holdet bag "Under sandet", efter at filmen gik glip af en nominering ved den kommende Golden Globe-prisuddeling.
    
Tidligere på året gik "Under sandet" også glip af en statuette, da Norges "Louder Than Bombs" løb med sejren, da Nordisk Råds filmpris blev uddelt.
    
Den populære og anmelderroste film "Under sandet" foregår efter Tysklands kapitulation i maj 1945.
    
I filmen bliver en gruppe unge, tyske krigsfanger udleveret til de danske myndigheder og sendt til Vestkysten, hvor de beordres til at hjælpe med minerydningen.
    
Filmen er blevet hædret med en Bodil-pris for årets bedste film og en Robert for årets spillefilm.
    
Den danske film får dog hård konkurrence, når de sidste fire film skal sorteres fra før Oscar-uddelingen.
    
I feltet befinder sig blandt andet den tyske komedie Toni Erdmann, der netop er blevet nomineret til en Golden Globe.
    
Blandt favoritterne i kategorien nævnes også den iranske "The Salesman" og den canadiske "It's Only the End of the World", der løb med den næstfineste pris under filmfestivalen i Cannes, Grand Prix.
    
Oscar-uddelingen finder sted 26. februar i Dolby Theatre i Hollywood.
    
/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Kultur.