Danmarks vindmøller slår verdensrekord

En stor del af Danmarks elforbrug stammer fra vindmøller.

En stor del af Danmarks energi kommer fra vindmøller. Foto: Scanpix / Bax Lindhardt

Læs også Hård kamp for at samle nok underskrifter

2017 blev et rekordår for danske vindmøller.

43,4 procent af Danmarks elforbrug blev leveret af vindmøller, hvilket ikke bare er en ny dansk rekord, men også en verdensrekord.

Det er er niende gang på ti år, at danske vindmøller sætter rekord. Den hidtidige rekord er fra 2015 med 42 procent.

- Med den her verdensrekord på vind, placerer Danmark et grønt flag på verdenskortet. Vores energisystem er blevet kåret til verdens bedste tre år i træk, og med verdensrekorden for vind cementerer vi hvorfor. Vi kan som intet andet land i verden indpasse store mængder vindkraft og anden grøn energi, samtidigt med at vi bevarer fornuftige priser og en høj forsyningssikkerhed, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt i en pressemeddelelse.

Fakta om verdensrekorden

  • Vindandelen er ikke ensbetydende med, hvad der rent faktisk kommer ud af danskernes stikkontakter. Da strøm hele tiden købes og sælges over grænser, ender noget af den danske strøm, og dermed også vindmøllestrøm, i stikkontakter hos nordmænd, svenskere og tyskere, mens vi for eksempel har norsk vandkraft, tysk solkraft og svensk atomkraft i vores stikkontakter. Omvendt importerer vi også vindenergi.
  • Danmarks nye verdensrekord er med relativt stor margin ned til lande som Portugal, Irland og Spanien. En opgørelse fra IEA fra 2016 viser, at Portugal med en vindandel på 24 procent dengang lå nummer to og blev fulgt af Irland og Spanien. Vindandelen for 2017 er endnu ikke tilgængelig for disse lande.

Læs også Morsø Kommune vedtager totalt vindmøllestop

Flere vindmøller på vej

Der er i øjeblikket flere nye vindmølleprojekter i gang. Det gælder Horns Rev 3 ud for Esbjerg, Kriegers Flak i Østersøen samt de to kystnære havvindmølleparker Vesterhav Syd og Vesterhav Nord ud for Ringkøbing og Harboøre.

- Regeringen arbejder for, at Danmark i år 2030 skal have mindst 50 procent af sit energibehov dækket af vedvarende energi såsom vind og sol, fortæller Lars Chr. Lilleholt.

Vindmøllerne er dog ikke altid populære i lokalsamfundene. Blandt andet har Morsø kommune gjort Mors til en fremtidig vindmøllefri ø, og en underskriftindsamling er i gang for at få politikerne til at genoverveje vindmølleprojekterne Vesterhav Syd og Vesterhav Nord.

01:49

Indslag fra december. Flere måneders kamp fra lokale ændrer vindmølleplaner. Naboer jubler over udsigten til, at en vindmølle flyttes.

Luk video