Dagens parti: Venstre

Hvem mangler en stol, når musikken stopper? Venstres tilbagegang vil også ramme folketingsmedlemmer her i landsdelen. Dagens udgave af artikelserien om de ti partier handler om Venstre.

Alle kender legen, hvor deltagerne løber rundt om en flok stole, og så snart musikken stopper, skal man sætte sig ned. Men der er ikke stole nok til alle. Den, der ingen stol får, må gå ud af legen.

Sådan er situationen sandsynligvis i Venstre, når stemmerne er talt op den 18. juni. Venstre står til en stor tilbagegang, og selvom Midt- og Vestjylland er Venstres absolutte højborg, så vil tilbagegangen også ramme her. Sandsynligvis i størrelsesordenen et enkelt mandat, men det kan også ende i minus to, hvis Venstre fortsætter med at miste opbakning.

En del af Venstre-MF'erne sidder på så sikre mandater, at de næppe behøver at være nervøse for deres eget genvalg. Det gælder Inger Støjberg, Kristian Jensen, Torsten Schack Pedersen og Esben Lunde Larsen. Men derefter kan det blive snært i kapløbet om de ledige stole.

Mange kendte politikere blandt de usikre

Kristian Pihl Lorentzen presses af, at han har den nye konservative formand Søren Pape Poulsen som direkte konkurrent i Viborg. Det er jo der, Søren Pape var populær borgmester indtil sidste sommer, og mange tidligere Pihl-vælgere har sikkert stemt på Søren Pape ved kommunalvalget for halvandet år siden og vil overveje at gøre det igen. Samtidig udfordres Pihl Lorentzen også på sin egen hjemmebane af partifællen Mads Rørvig, der har skiftet opstillingskreds til Silkeborg Nord, der blandt andet dækker Kjellerup/Ans-området, hvor Kristian Pihl Lorentzen bor.

Men Rørvig er heller ikke sikker. Kandidaterne fra Silkeborg har svært ved at tiltrække stemmer fra den vestlige del af Vestjyllands Storkreds, og måler man Mads Rørvig op mod Kristian Pihl Lorentzen, så er der noget mere bred synlighed over for vælgerne i Kristian Pihl Lorentzens trafik-ordførerskab, end der er i Mads Rørvigs ordførerskaber på erhvervsskat, innovation og SU. Derfor er Mads Rørvig nødt til at få et stærkt lokalt valg hjemme i Silkeborg for at blive genvalgt.

Og så er der Struer-kredsens Thomas Danielsen. Han sidder lige nu på det yderste Venstre-mandat i Vestjyllands Storkreds, men må forventes at få mange nye stemmer denne gang fra Holstebro-området, eftersom det er hans første valg som etableret folketingsmedlem. Men det er også nødvendigt for ham at forene hele det nordvestlige område, hvis han ikke skal være den, der står tilbage uden stol, når musikken stopper 18. juni.

Uden for kredsen af siddende MF'ere kæmper også Ikast-Brandes borgmester Carsten Kissmeyer om en plads. Han får det umanerligt vanskeligt: Hans Ikast-kreds er landets mindste bortset fra Bornholm, så han skal stjæle rigtigt mange stemmer på de andre kandidaters hjemmebaner for at kunne blive valgt.

Søren Gade som nordjysk joker

Det kom som en stor overraskelse for alle, da den tidligere forsvarsminister Søren Gade blev opstillet i Aalborg kort før valget. Det kan skabe rav i rækkerne i Nordjyllands Storkreds, sådan at forstå at han vil overhale i hvert fald de mindst sikre kandidater og skubbe dem ud. Det betyder blandt andet, at den tidligere Aalestrup-borgmester Per Bisgaards chancer for valg i Himmerlandskredsen er faldet til endnu mindre end lille.

Et ekko af formandskamp

Flere af de vestjyske folketingsmedlemmer var aktive fortalere for Kristian Jensen som ny formand for partiet, da oprøret mod Lars Løkke Rasmussen bredte sig i Venstre i forsommeren sidste år. Derfor vil der også blive tolket på de personlige stemmer efter valget: Vil Kristian Jensen blive belønnet for ikke at kaste partiet ud i en opslidende formandskamp? Eller vil han omvendt miste stemmer, fordi han ikke turde slå til, da chancen bød sig? Og hvad med Lars Løkkes trofaste forsvarer Inger Støjberg? Hun og Kristian Jensen lå tæt i personligt stemmetal ved sidste valg. Denne gang vil forskellen blive nærstuderet i de landsdækkende medier.

Klik herunder og se kandidatvideoer med politikere nævnt i denne artikel

Kristian Jensen

Inger Støjberg

Esben Lunde Larsen

Torsten Schack Pedersen

Kristian Pihl Lorentzen

Mads Rørvig

Thomas Danielsen

Carsten Kissmeyer

Per Bisgaard

Du kan se mere om Venstre i dagens afsnit af Valg På Vej.

Vores to reportere udforsker det politiske landskab

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.