Dagens parti: SF

I SF handler valget ikke så meget om, hvem der bliver valgt. Der er mere spændende, hvem der bliver nummer to. Dagens parti skal have styr på arvefølgen i Vestjyllands Storkreds.

Steen Gade er SF's grand old man i den vestjyske storkreds. Han er ældst - netop fyldt 70 - og er den MF'er, der har repræsenteret landsdelen længst. Og samtidig er han både rar og respekteret, hvis man skal tro kollegerne: han fik næstflest stemmer af alle, da folketingsmedlemmerne i foråret kårede den mest respekterede MF'er.

Alt tyder da også på, at Steen Gade får en tur mere på Borgen. Partiet står til et sikkert mandat. Kristen Touborg, der var største stemme-konkurrent ved sidste valg, har trukket sig. Det er svært at se, hvem der skulle kunne køre Gades genvalg i grøften.

Alligevel er spændingen intakt. For med 70 år på bagen er det sandsynligvis Steen Gades sidste valg. Og måske kunne han endda finde på at trække sig midt i perioden og overlade mandatet til sin førstesuppleant. Derfor kan en plads som nummer to være næsten ligeså god som at vinde mandatet selv. Enten fordi man kan komme ind som suppleant med lidt tålmodighed - eller også fordi placeringen kan give et kraftigt fingerpeg om, hvilken arvefølge vælgerne kunne tænke sig næste gang.

Viborg eller Vestkysten

Alle har selvfølgelig en chance - men når det er sagt, samler interessen sig om to af kvinderne på SF's liste. 25-årige Signe Munk har allerede gjort karriere i SF. Hun har siddet i byrådet i Viborg og er nu flyttet til København, hvor hun har sin gang på Christiansborg som næstformand for SF. Hun har opbakning fra SF Ungdom og scorede højt, da partifællerne skulle sammensætte den nye landsledelse efter regerings-floppet sidste år. Spørgsmålet er, om det er nok at være kendt i partiet og halv-kendt i Viborg, når det er alle vælgere fra Silkeborg til Vestkysten, der skal fordele krydserne.

Den anden favorit er 56-årige Susanne Buch Nielsen. Hun er i gang med sin anden periode i regionsrådet i Region Midtjylland og fik et rigtig flot valg sidste gang. Med udgangspunkt i Bøvlingbjerg fik hun samlet så mange stemmer i særligt den vestlige del af regionen, at hun kunne slå blandt andet et siddende regionsrådsmedlem fra Aarhus. Susanne Buch Nielsen er ansat som lektor ved VIA i Holstebro og har således sin daglige gang i et godt SF-bagland blandt offentligt ansatte. Til gengæld er en platform som regionsrådsmedlem ikke specielt stærk i forhold til at blive kendt i den brede offentlighed.

SF har i øvrigt den eneste kandidat i Vestjyllands Storkreds med udenlandsk baggrund. Skive-kredsens Gagendran Srisurendran er født på Sri Lanka, men har boet langt det meste af sit liv i Danmark.

Afløser Pernille Vigsø Bagge

I Nordjyllands Storkreds er den store stemmesluger Pernille Vigsø Bagge stoppet. Hun bliver afløst i Himmerlandskredsen af 38-årige Thomas Klimek. Som ny vil han få svært ved at suse helt til tops og slå det nuværende folketingsmedlem Lisbeth Bech Poulsen, og da SF står til tilbagegang i forhold til sidste valg, må Klimek sandsynligvis nøjes med en suppleantplads. Og i Nordjylland er der ikke nogen genvej fra suppleantpladsen: Lisbeth Bech Poulsen er kun halvt så gammel som Steen Gade og kan holde mange år endnu.

Klik her og se kandidat-videoer med politikere nævnt i denne artikel:

Steen Gade

Signe Munk

Susanne Buch Nielsen

Gagendran Srisurendran

Thomas Klimek

 

Du kan se mere om SF i programmet "Valg På Vej"

08:01 Luk video