Dagens parti: Radikale Venstre

Op mod hver anden vælger overvejer at forlade Radikale Venstre. Trods det store frafald ser det ud til, at der stadig vil være en radikal fra Midt- og Vestjylland i Folketinget efter valget. Men det kan blive tæt, hvis tilbagegangen fortsætter.

Der er ikke meget sjov ved at læse avis for de radikale i øjeblikket. Hver dag har sin nye meningsmåling, og for tiden går de kun ned. Partiet har 9,5 procent af vælgerne bag sig i det nuværende folketing, men i løbet af de seneste 18 måneder er op mod hver anden vælger forsvundet. Ikke med stort rabalder, men decimal for decimal kryber partiet nedad.

Ved nytår var der syv procent tilbage, ved valgudskrivelsen var der seks... og seneste Megafon viser fem procent, svarende til ni radikale mandater mod de nuværende 17.

For Andreas Steenberg betyder det, at der skal plaster på siveblødningen nu, hvis han selv skal kunne bevare mandatet. Professor i statskundskab Søren Risbjerg Thomsen har beregnet, at det radikale mandat i Vestjyllands Storkreds falder som mandat nummer otte. Så fra at have siddet på et sikkert mandat, ser det ud til at Steenberg sidder på et af de yderste. Taber partiet yderligere en procent inden valgdagen, er mandatet for alvor i fare.

Steenberg står stærkest

Hvis det lykkes at bevare mandatet, har de radikale et lille, men ganske erfarent kandidathold til at kæmpe om krydserne. Der er kun fem kandidater i Vestjyllands Storkreds, så to kredse står ledige, mens flere andre må deles om samme kandidat.

Ved sidste valg vandt Steenberg beskedent over Silkeborg-kandidaten Sanne Bjørn. Hun har siden styrket sig med en af Viborg-kredsene og har endda også fået et par måneders folketingserfaring som vikar, da Andreas Steenberg var på barsel.

I Holstebro og Struer-kredsene opstiller partiets tidligere landsformand, kirkeminister og EU-parlamentariker Johannes Lebech.

Men mon ikke Andreas Streenberg trods alt står med de bedste kort på hånden. Han er blevet kendt gennem fire års folketingsarbejde og har markeret sig ivrigt på områder som landdistrikter, erhverv og trafik, der traditionelt betyder meget i Midt- og Vestjylland.

Nordjylland: Ny tur til Jelved

Mandatet i Nordjyllands Storkreds er et af de mest sikre, Radikale Venstre har, ligesom det også må anses for sikkert, hvem der tager det: Partiets kulturminister og grand old lady Marianne Jelved. Her kan arvefølgen blive vigtig, for med 71 år på dåbsattesten må dette anses for at være Jelveds sidste valg.

Der er dog ikke noget i tallene der tyder på, at Thisted-kredsens Helle Sommer Kjærgaard eller Himmerlands-kredsens Kjeld Lundager Jørgensen vil kunne slå byrådsmedlem i Aalborg Daniel Nyboe Andersen i kampen om førstesuppleant-pladsen.

Klik herunder og se kandidat-videoer med politikere nævnt i denne artikel:

Andreas Steenberg

Sanne Bjørn

Johannes Lebech

Helle Sommer Kjærgaard

Kjeld Lundager Jørgensen

Du kan se mere om Radikale Venstre i dagens udgave af Valg På Vej

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.