Dagens parti: Alternativet

For en måned siden var det helt utænkeligt, at René Gade eller Jørn Trabjerg Pedersen fra Alternativet skulle blive valgt til folketinget. Nu er chancen nærmest fifty-fifty.

Inden Helle Thorning udskrev valget, var det vildt usandsynligt: Alternativet stod ikke til at komme ind. Hvis de alligevel gjorde, så da ikke med kandidater fra Vestjylland. Og skulle det uventede alligevel ske, så ville det blive spidskandidaten Sascha Qvortrup.

Men så væltede usandsynlighederne ned over Alternativet og de to "fyld-kandidater" på listen, René Gade og Jørn Trabjerg Pedersen.

Først hævede meningsmålingerne sig over spærregrænsen, hvilket ville give fire mandater i de største valgkredse mod øst - men derfra fortsatte det, så målingerne den sidste uges tid har ligget på mellem syv og ni mandater, og det vil ifølge en prognose fra professor Søren Risbjerg Thomsen og Altinget være nok til, at også Vestjyllands Storkreds bliver repræsenteret. Faktisk er det kun Nordjyllands Storkreds, der sammen med Bornholm ser ud til ikke at give valg til en alternativ.

Spidskandidaten ville ikke vælges

Med udsigten til at blive valgt, blev det for meget for spidskandidat Sascha Qvortrup. Hun trak sig, og så var tre usandsynligheder pludselig opfyldt. Hvis valget på torsdag lever op til prognoserne, rykker enten René Gade eller Jørn Trabjerg Pedersen på bare et par måneder fra politisk uprøvede og ukendte til medlem af Folketinget. Det kan man da kalde lynkarriere.

Her i landsdelen er det især Alternativets forslag om 100 procent omlægning af landbruget til økologi inden 2040, der har vakt opsigt - foruden mere kuriøse forslag som kødfrie mandage og løse bisonokser i statsskovene. Partiet er så nyt, at det stadig mangler politik på nogle områder, men for fire-fem procent af vælgerne ser det ud til, at partiets visioner om en ny retning har været savnet.

Hvad med Sascha?

Ja hun har bedt vælgerne om, at de ikke stemmer på hende. Men hun fortrød så sent, at stemmesedlerne var godkendt og sendt til trykning, så når vælgene skal krydse på torsdag, er hun på. Og hvis hun allivegel får flest krydser, så er hun også valgt. Så må hun møde op i Folketinget og søge om lov til at nedlægge sit mandat og få førstesuppleanten ind.

Klik herunder og se kandidat-videoer med politikere nævnt i denne artikel:

Jørn Trabjerg Pedersen

René Gade

Sascha Qvortrup

Du kan se mere om Alternativet i Valg På Vej i TV MIDTVEST kl. 19:30.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Politik.