Coronasmitte spreder sig i ældreplejen: FOA kræver flere værnemidler til ansatte

Hvis coronasmitte i ældreplejen skal begrænses, kræver det ifølge FOA-formand øget brug af værnemidler. FOA vil have Sundhedsstyrelsen på banen.

Coronasmitte har fundet vej til mange plejehjem. I 47 kommuner er der ifølge en rundspørge, som Ekstra Bladet har gennemført, konstateret smittetilfælde hos borgere eller ansatte i ældreplejen.

quoteUdfordringen er, at man kan være rask smittebærer i op til 14 dage uden at vide, at man er smittet. Derfor mener vi, at ansatte, der udfører personlig pleje, bør bruge værnemidler, når de er på tæt afstand af en borger

Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand, FOA

Det får nu fagforbundet FOA, der organiserer mange ansatte på området, til at efterlyse en udvidelse af retningslinjen for, hvornår ansatte skal bruge værnemidler som eksempelvis mundbind og visirer.

- Udfordringen er, at man kan være rask smittebærer i op til 14 dage uden at vide, at man er smittet. Derfor mener vi, at ansatte, der udfører personlig pleje, bør bruge værnemidler, når de er på tæt afstand af en borger. I dag sker det kun, hvis borgeren har symptomer på smitte, siger sektorformand i FOA Torben Klitmøller Hollmann.

Der er mange situationer, hvor en ansat uforvarende kan komme til at smitte en borger.

- Det kan være, når en ansat står bøjet ind over en borger og udfører det, man kalder et sengebad. Eller det kan være, når man giver en person tøj på, siger Torben Klitmøller Hollmann.

Vil have ændret retningslinjerne

Sektorformanden hos FOA understreger, at de ansatte er meget bevidste om risikoen for at smitte ældre.

quoteJeg mener, at bolden ligger hos Sundhedsstyrelsen i forhold til at få ændret retningslinjerne. Og så har regionerne også en opgave i at få skaffet de værnemidler, det vil kræve

Torben Klitmøller Hollmann, sektorformand, FOA

- Mange bruger alle deres vågne timer på at spekulere på, hvordan de undgår at smitte borgere. Der er også eksempler på medlemmer, der ikke har sovet sammen med deres mand, siden smitten brød ud.

- Nogle har isoleret sig fra deres børn af frygt for at risikere at smitte de ældre, siger Torben Klitmøller Hollmann.

Fagforbundet har tidligere argumenteret for, at retningslinjen bør ændres - senest på et pressemøde arrangeret af myndighederne for to uger siden.

- Jeg mener, at bolden ligger hos Sundhedsstyrelsen i forhold til at få ændret retningslinjerne. Og så har regionerne også en opgave i at få skaffet de værnemidler, det vil kræve, siger sektorformanden.

Hos Ældre Sagen og Alzheimerforeningen er man ifølge Ekstra Bladet stærkt bekymret for smittetilfælde i ældreplejen.

Mange ældre er isoleret på et plejehjem. Nu sikrer ipads, at de kan komme i øjenkontakt med deres pårørende