Byggebranchen: Lærlinges løn er for høj

Danske byggevirksomheder ville ansætte flere lærlinge, hvis udgifterne til lærlingelønningerne var mindre end i dag. Det skriver netavisen Altinget.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

En ny spørgeundersøgelse fra Dansk Byggeri peger på, at lærlingelønnen har nået et niveau, hvor især de små og mellemstore virksomheder har svært ved at finde pengene til lærlinge.

- Lærlingelønnen er kommet derop, hvor mange virksomheder ikke længere kan være med, siger underdirektør Louise Pihl fra Dansk Byggeri til Altinget.

En elev, der eksempelvis starter i lære som murer, får en grundløn på omkring 11.126 kroner om måneden, og lønnen stiger ved overgang fra det ene løntrin til det andet.

I undersøgelsen fra Dansk Byggeri siger 60 procent af de 357 deltagende virksomheder, at det koster dem penge at uddanne lærlinge, og 45 procent svarer, at de ville ansætte flere lærlinge, hvis lønningerne var lavere. Ser man kun på de små virksomheder, vil næsten 60 procent ansætte flere lærlinge, hvis det var billigere.

- Vi har brug for alle de lærepladser, vi kan skrabe sammen, og derfor er det ærgerligt, at økonomien bliver afgørende for, hvor mange lærlinge en mester ansætter. Men prisen er afgørende, det er der ikke nogen tvivl om, siger Louise Pihl.

Dermed genåbner Dansk Byggeri en kontroversiel diskussion, som landets nye undervisningsminister, Merete Riisager fra Liberal Alliance, tidligere gik forrest i.

Det skete blandt andet, da hun for tre år siden foreslog lavere lønninger til landets elever og lærlinge for at løse problemerne med manglen på praktikpladser.

- Vi har desværre lavet et system, som holder unge mennesker ude af praktikpladsmarkedet, og det skyldes, at de samlede omkostninger for virksomhederne ved at tage elever ind er meget større end det, eleverne kan levere. Den balance skal genoprettes. Til de unge mennesker må man bare sige, at det er en meget bedre løsning at få en god uddannelse end tusinde kroner mere i lønningsposen, sagde Merete Riisager i 2013 til Berlingske.

Den nyudnævnte undervisningsminister ønsker dog ikke at kommentere undersøgelsen fra Dansk Byggeri og henviser til, at der er tale om en sag for arbejdsmarkedets parter.

Dansk Byggeris synspunkt møder mildest talt ikke megen forståelse i Erhvervsskolernes Elevorganisation hos formand Helene Glundholt.

- Nej! Vi er selvfølgelig ikke tilhængere af at sætte lærlingelønnen ned. Det kan da godt være, at folk ville tage flere lærlinge, hvis det var billigere, men til gengæld tror jeg også, at det ville få færre til at tage en uddannelse, siger Helene Glundholt til Altinget.