Butiksdød vil ramme hårdt

En yderligere liberalisering af planloven vil ramme hårdt i yderområderne, hvor flere vil miste deres dagligvarebutik

Over 67.000 danske husstande risikerer at miste deres lokale dagligvarebutik om ti år, hvis regeringen vælger at liberalisere planloven på detailområdet fuldt ud.

Det viser en ny analyse, som Retail Institute Scandinavia har foretaget for brancheforeningen De Samvirkende Købmænd (DSK), skriver Finans mandag.

En liberalisering af planloven vil accelerere butiksdøden blandt dagligvarebutikkerne i yderområderne, fordi supermarkedskæderne får mulighed for at bygge større butikker i udkanten af landets 20-25 største byer, advarer DSK.

- Det vil skabe fødevare-ørkener flere steder i landet. Altså områder, hvor der bor folk, der ikke har en lokal dagligvarebutik, fordi de største byer har suget dagligvarehandlen til sig. Det vil medføre flere døde byer på landet, mener John Wagner, adm. direktør i DSK.

Regeringen præsenterer inden længe en vækstplanen "Vækst i hele Danmark", og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har på forhånd meldt ud, at en liberalisering af planloven vil være en væsentlig del af planen.