Bulldozere skal afkorte kaos på motorveje

Ulykker lammer ofte trafikken på motorvejene med lange køer. Politikere er positive over Dansk Industris forslag om at lade bulldozere rydde op.

Det trafikale kaos efter ulykker på de danske motorveje er så slemt, at myndighederne hurtigt bør sætte bulldozere til at rydde op, når en lastbil er havareret, eller ødelagte personbiler skaber lange køer.

Det foreslår Dansk Industri, DI, og forslaget får støtte fra sagkyndige, FDM og politikere.

 

Branchedirektør Michael Svane fra DI Transport mener, at det er nødvendigt at gå mere hårdhændet til værks efter ulykker.

- Hvor længe skal man sidde i en bilkø og vente på, at nogen tager stilling til, om lasten på en lastbil vil tage skade af at blive fjernet fra vejen? I Singapore bulldozer man straks et køretøj ud til siden, og man gør noget tilsvarende i Tyskland, Sverige og Holland. Vi er også nødt til at gribe ind, siger han til Jyllands-Posten.

Bilisternes organisation, FDM, støtter tanken, og transportminister Hans Christian Schmidt (V) vil bede Vejdirektoratet tage en dialog med DI om sagen.

 

Også Socialdemokraternes transportordfører, Rasmus Prehn, er positiv.

- Man kan holde i kø meget lang tid på motorvejen, og det taber hele samfundet penge på. Sikkerheds- og forsikringsmæssigt skal vi lige undersøge det yderligere. Men det kan være en lavpraktisk måde at løse et stort problem på, siger Rasmus Prehn til Ritzau.

Forslaget kommer, fordi stadig flere vognmænd og lastbilchauffører angiveligt opgiver at køre på motorvejene på grund af bilkøer og i stedet trækker ud på mindre veje. Problemerne er særligt store på den østjyske motorvej E45.

 

Ifølge transportforsker Mogens Fosgerau, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), er problemet ikke kun forsinkelserne.

- Det er også den usikkerhed, det giver, som gør, at folk hele tiden må afsætte ekstra tid.

Og hvis bulldozere går ud over politiets mulighed for at indsamle beviser, så må det være sådan, mener Mogens Fosgerau.

Rigspolitiet vil gerne i dialog med DI, men vil dog have mulighed for at få egne efterforskere og teknikere ud inden oprydningen, hvis der er tale om alvorlige lovovertrædelser, siger vicepolitiinspektør Ole Kristensen.

 

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Trafik.