Brunsviger, wienerbrød eller vandbakkelse: Hvad egner sig bedst til kagemand?

Skal en kagemand være af brunsviger, wienerbrød eller noget tredje? Det er der tilsyneladende delte meninger om, og svaret afhænger ofte af, hvor man kommer fra. 

I Stoholm er wienerbrødskagemanden den mest populære.
I Stoholm er wienerbrødskagemanden den mest populære.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Hvilken kagemand skal på bordet til fødselsdage og festlige lejligheder? Det kommer ikke bare an på, hvem du spørger, men i høj grad også hvor du spørger. 

Faktisk kan man lave et helt danmarkskort med forskellige egnsbestemte kagemænd, og variationerne er uendelige. Alene i det midt- og vestjyske er der store forskelle. 

I Lemvig spiser de vandbakkelse, i Hvide Sande er kanelkage et hit, mens viborgenserne elsker wienerbrød.  

Hos Aagaards Bageri i Lemvig er over 90 procent af kagemændene eksempelvis lavet af vandbakkelse.

- Jeg havde aldrig bagt en vandbakkelse kagemand, da jeg for 30 år siden kom fra Skanderborg. De spiser kun kagemænd af wienerbrød, siger bagermester Brian Aagaard.

Vandbakkelseskagemanden kan eksempelvis pyntes med glasur, marcipan og slik. Er det en kagekone, laver Brian Aagaard kindrødt på kagens ansigt i form af to røde vingummier.

Vandbakkelse med marcipan, glasur og slik i Lemvig.
Vandbakkelse med marcipan, glasur og slik i Lemvig.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Hvide Sandes variation af brunsviger

70 kilometer sydpå fra Lemvig, i Hvide Sande, har de deres egen udgave af en brunsviger. Her hedder den bare en kanelkage.

- Den har været en del af mit liv, så længe jeg kan huske. Til alle fester og fødselsdage har der været en kanelkage, og det er der stadig i dag, siger Jeppe Borggaard Jørgensen, der er tredje generation i Ejvinds Bageri. 

Han har kun kendt kanelkagen. En brøddej med rigeligt remonce af smør, brun farin og kanel. Opskriften er stort set den samme, som hans farfar lavede. Forskellen er kun små variationer, og kagemanden pyntes altid med rød gelé og en smørcreme, som opskriften er hemmelig på. Ingen slik.

Kanelkagen med smørcreme og rød gelé.
Kanelkagen med smørcreme og rød gelé.
Foto: Line Morell Holm, TV MIDTVEST

Wienerbrød i det østlige

Længere østpå i landsdelen dukker weinerbrødskagemanden op. Hos bager Nørgaard i Stoholm er opskriften over 70 år gammel, og den mest solgte.

- Min far kom hertil i april 1949, og det var en, han faktisk havde med fra Thy, fortæller bagermester, Poul Nørgaard. 

Wienerbrødskagemanden bliver pyntet med først chokolade. Dernæst marcipan og slik. 

- Det er faktisk yderst begrænset, hvad vi laver af kagemænd på konditorskolen. Så det, jeg kan, har jeg lært her, fortæller konditor i Nørgaards Bageri, Maibritt Lieding Bech.

Historien melder ikke noget om, hvor traditionerne med kagemænd stammer fra, eller hvordan de skal bages, men man kan med sikkerhed sige, at lagkage med lys stammer fra USA.

3:37
I programmet her får du en rundtur i midt- og vestjyske kagemændstraditioner.