Brugsuddelere: - Folk er nødt til at støtte os

Mange små dagligvareforretninger kæmper for overlevelse. De er truede, når folk i stigende grad lægger deres handel i discountbutikkerne. Tre af landsdelens brugsuddelere opfordrer kunderne til at støtte lokalt.

Før i tiden var det naturligt at man handlede i den landsby hvor man boede – nu skal uddeleren hele tiden minde kunderne om at Brugsen eksisterer.
Før i tiden var det naturligt at man handlede i den landsby hvor man boede – nu skal uddeleren hele tiden minde kunderne om at Brugsen eksisterer.
Foto: Bent Løkke Leth, TV MIDTVEST

De små butikkers eneste chance for overlevelse er at få borgerne i landsbyen til at handle hos dem. Tre steder her i Midt- og Vestjylland kæmper tre butikker og deres uddelere for at få folk i landsbyen til at handle hos dem. Deres fælles mission er at få brugsen til at overleve i hver deres by.

quoteFolk er nødt til at blive ved med at bakke op om det, ellers er der ikke en butik om et år.

Ninna Olesen, Uddeler, Dagli'Brugsen, Selde

Som sidste stop før færgen til Fur ligger Selde. Her har Ninna sit første uddelerjob.

- Jeg kan godt lide den nærhed, der er ude i de små samfund, med kunderne og personalet og sådan noget. Det er ikke så stort, at vi ikke ser hinanden, siger Ninna Olesen.

26:37
Her kan du se hele udsendelsen om de tre brugsuddelere.

Butikker uden overskud skal lukke

Coop vælger i disse år at stramme grebet om de butikker, der ikke giver overskud. Coop deler butikkerne efter farverne i et trafiklys. Lige nu er Rødding i rød mens Selde har det lidt bedre.

quoteJeg kan godt lide den nærhed, der er ude i de små samfund, med kunderne og personalet og sådan noget. Det er ikke så stort, at vi ikke ser hinanden.

Ninna Olesen

- Jeg håber, at vi er her om et halvt år, men jeg ved det ikke, siger Trine Kjeldsen, der er uddeler i  LokalBrugsen i Rødding.

I 2017 havde Brugsen i Rødding et overskud på 18.000 kroner, Brugsen i Selde fik et overskud på godt 100.000 kroner, og Brugsen i Mejrup et overskud på godt 300.000 kroner.