Brexit: EU er en rockerklub

Anders Vistisen er DF'er og medlem af Europa-Parlamentet. Når debatten handler om Brexit sammenligner han EU med en rockerklub. Alligevel synes han, at Danmark bør skele til Storbritannien.

Anders Vistisen fra Dansk Folkeparti er blandt gæsterne i denne uges udgave af Krydsfelt. Her diskuterer han Brexit med Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet og Søren Gade fra Venstre. Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Anders Vistisen fra Herning er europaparlamentariker valgt for Dansk Folkeparti med snart fem års anciennitet i Bruxelles og Strasbourg. Dermed følger politikeren Brexit og briternes kamp for at forlade EU på nærmeste hold.

Jeg kigger på det, der foregår på den måde, at EU på mange måder fungerer ligesom en rockerklub. Hvis man gerne vil ud, så skal der betales en dummebøde.

Anders Vistisen, Medlem af Europa-Parlamentet, Dansk Folkeparti

- Jeg kigger på det, der foregår på den måde, at EU på mange måder fungerer ligesom en rockerklub. Hvis man gerne vil ud, så skal der betales en dummebøde, siger Anders Vistisen (DF)

- Tilgangen fra EU's side har været, at det gør ikke så meget, at vi skyder os selv i foden - hvis bare, det gør mere ondt på briterne, mener Anders Vistisen.

Ingen adgang til træningsbanen

Kritikken af måden, hvorpå EU håndterer Brexit, falder i det politiske magasin Krydsfelt på TV MIDTVEST, hvor politikere, der er på valg ved Europaparlamentsvalget til maj, er i debat. Udover Anders Vistisen medvirker Niels Fuglsang (Soc.dem.) og Søren Gade (Venstre) - begge er kandidater ved det kommende EU-valg.

Læs også Her holder de vejret: Brexit kan ramme midtjyske virksomheder hårdt

- Jeg tror ikke på, Storbritannien får en bedre aftale, vurderer Søren Gade

- Man kan ikke holde op med at betale sit kontingent til fodboldklubben, og så stadigvæk have adgang til træningsbanen og omklædningsfaciliteterne. Det er den virkelighed, de kigger ind i. Når du ikke længere er med i klubben, så er du altså ude af klubben. Så kan du få en aftale, men det er ikke dig, der definerer reglerne - du kan ikke få det bedste af to verdener, mener Venstre-politikeren fra Holstebro.

Brexit som inspiration

Men selvom briternes farvel til EU efterhånden er en 'never ending story', så mener DF's Anders Vistisen, at Danmark skal turde lade sig inspirere af Storbritannien og Brexit. EU-parlamentarikeren ser gerne en dansk folkeafstemning og tilhørsforholdet til EU.

- Vi kunne godt tænke os, der kom en folkeafstemning, ligesom briternes, hvor man enten får en løsere tilknytning til klubben. Får nogle flere forbehold, for eksempel på velfærdsområdet, så vi ikke skal blive ved med at sende velfærds-milliarder ud af Danmark. Og så en mulighed, hvor danskerne står overfor at kunne melde sig ud under ordnede forhold. Det er sådan en folkeafstemning, vi arbejder hen imod, siger Anders Vistisen.

Venstre: Lad os forbedre EU

Venstre er helt uenig og kalder det for en helt forkert vej at gå, overhovedet at overveje en dansk udgave af Brexit, samt dansk udmeldelse af EU. Søren Gade bemærker, at danskernes opbakning til EU i øjeblikket er stor. Han vurderer, at netop Brexit er skyld i, at Danmark aldrig før har været længere væk fra en folkeafstemning om dansk medlemskab af EU.

- Jeg anerkender fuldt ud Anders Vistisens døm om at få sådan en afstemning. Men jeg synes, vi er kommet videre. Jeg synes, vi skal forbedre EU. Jeg synes vi skal kæmpe for det, vi mener skal ændres i EU, siger Søren Gade.

- Vi skal aldrig nøjes med. Vi skal arbejde for et bedre EU. Og så skal vi huske, at vi har kæmpe fordele i at være der, mener Søren Gade.

Hvad er Brexit?

* Brexit er betegnelsen for Storbritanniens udtræden af EU.

 

* Den 23. juni 2016 stemte den britiske befolkning om, hvorvidt Storbritannien skulle forlade EU. Resultatet var et flertal for at forlade EU: 48,11 procent stemte ”remain” - 51,89 procent stemte ”leave”.

 

* Den 29. marts 2017 meddelte Storbritannien officielt, at Storbritannien ønsker at forlade EU. Erklæringen til EU blev indgivet under artikel 50 i traktaten om Den Europæiske Union. Herefter er der ifølge traktaten som udgangspunkt to år til at gennemføre processen for Storbritanniens udtrædelse. Storbritannien forlader derfor EU den 29. marts 2019.

 

* Der blev i slutningen af november 2018 opnået enighed om en udtrædelsesaftale mellem den britiske regering og de 27 resterende EU-medlemslande, der  sætter betingelserne og reglerne for, hvordan Storbritannien forlader EU. For eksempel er man enige om, at en såkaldt overgangsperiode skal træde i kraft fra 30. marts 2019 og løbe frem til udgangen af 2020 med mulighed for et eller to års forlængelse. I denne periode vil Storbritannien ikke længere være EU-medlem og derfor ikke være repræsenteret i EU’s institutioner, men alle EU’s regler vil stadig gælde for britiske borgere og virksomheder.

 

* Det kan dog ikke udelukkes, at udtrædelsesaftalen ikke godkendes af det britiske parlament og af Europa-Parlamentet inden den 29. marts 2019 (det såkaldte ”no deal” scenarie). I så fald vil Storbritannien fra den ene dag til den anden overgå til at være et tredjeland i forhold til EU. Storbritannien vil med andre ord udtræde uden samarbejds- og handelsaftaler med EU og uden nogen overgangsperiode. Det vil få konsekvenser specielt for virksomheder, der er vant til at handle med Storbritannien på indre markedsvilkår.

 

Kilde: Udenrigsministeriet

Se mere
27:48

EP-valget nærmer sig og i denne udsendelse er blandt andet Brexit på plakaten. Gæster i studiet er tre Europa-politikere: Niels Fuglsang (Soc.dem.), Anders Vistisen (DF), Søren Gade (Venstre).

Luk video