Brevkaos: Domstolsstyrelsen udvider tilsyn

Domstolsstyrelsen skriver nu i en redegørelse til justitsministeren, at de vil foretage ekstraordinære tilsyn på baggrund af en række sager i TV MIDTVEST.

På baggrund af flere sager i TV MIDTVEST, hvor en række midt- og vestjyder har fået tilsendt andres personfølsomme oplysninger fra Retten i Holstebro, Herning og Esbjerg, har domstolsstyrelsen nu sendt en redegørelse til justitsminister Søren Pind (V).

I redegørelsen fastslår Domstolsstyrelsen, at datasikkerhed og fortrolighed er yderst vigtig for de danske domstole.

Samlet blev der i 2014 afsendt breve og e-mails i ca. 640.000 sager ved de danske domstole, heraf ca. 173.000 straffesager, ca. 47.000 civile-sager, ca. 351.000 fogedsager og ca. 65.000 skiftesager. I hver sag er der som udgangspunkt mindst to parter, og der afsendes herudover post til andre, herunder politi og anklagemyndighed, advokater, vidner, sagkyndige dommere og lægdommere.

- Domstolsstyrelsen har konstateret i alt ti tilfælde ved de omtalte retter, hvor der er blevet sendt post til forkerte adressater. Der er i alle sagerne tale om beklagelige menneskelige fejl, som er sket i forbindelse med sagsbehandlingen, skriver de i redegørelsen.

Domstolsstyrelsen konstaterer, at de tre retter i overensstemmelse med god databehandlingsskik har underrettet de berørte personer om episoderne.Udvider tilsyn

Endvidere har de tre retter overvejet og gennemgået interne arbejdsgange for at sikre, at lignende episoder ikke opstår, herunder indskærpet vigtigheden over for deres medarbejdere af, at der udvises omhu i forbindelse med ekspedition af post og e-mails.

Domstolsstyrelsen fører årligt 3-4 ordinære tilsynsbesøg ved udvalgte retter, hvor blandt andet behandlingssikkerheden drøftes. Domstolsstyrelsen vil som følge af de fremkomne episoder foretage ekstraordinære tilsynsbesøg ved to af de berørte retter, hvor der vil være et særligt fokus på behandlingssikkerheden, herunder arbejdsgange og procedurer i forbindelse med afsendelse af post, fysisk og elektronisk, fastslår redegørelsen.

Se indslag fra 3. november, hvor Retten i Holstebro præsenterede en intern undersøgelse.

Det var en menneskelig fejl, der gjorde, at en række midt og vestjyder modtog andres personfølsomme oplysninger fra retten i Holstebro

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.