Bredt flertal bag 300 millioner til bekæmpelse af MRSA

Regeringen og samtlige partier i Folketinget har indgået en aftale om et nyt veterinærforlig.

Svin
Foto: Arkiv

De kommende fire år afsætter et bredt flertal i Folketinget 302 millioner kroner. Pengene skal blandt andet  bruges til at bekæmpe udbredelsen af bakterien husdyr-MRSA. 

-  Det er jeg meget glad for. Vi har fundet en balance, hvor vi sigter mod et fortsat lavt antibiotikaforbrug, samtidig med at landbruget har mulighed for at producere fødevarer i verdensklasse, siger Miljø- og Fødevareminister Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Tidligere i år konstaterede en ekspertgruppe nedsat af miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at stort set alle konventionelle svinebesætninger i Danmark er smittet med husdyr-MRSA.

Pengene i den nye aftale skal være med til at sikre, at kvægbesætninger ikke også bliver ramt. Ekspertgruppen konkluderer samtidig, at det ville koste 14 milliarder kroner, hvis man skulle udrydde bakterien helt.

- Det er også vigtigt, at vi med aftalen sikrer, at Danmark i højere grad kommer på banen internationalt og vil bidrage til en reduktion i antibiotikaforbruget i Europa. Endelig er det positivt, at vi beholder den økonomiske ramme og tilfører 35 millioner kroner til forskning i MRSA, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.    

Alle partier bag aftale    

Samtlige af Folketingets partier er med i aftalen. 

- Dyrevelfærd har altid været et af Dansk Folkepartis vigtigste emner, og derfor er vi godt tilfredse med at være afsendere på et nyt forlig, som sikrer sunde husdyr og god dyrevelfærd, siger dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti Karina Due.

En af Esben Lundes hårdeste kritikere i forskellige andre sager de seneste år, Enhedslistens Maria Reumert Gjerding er også med i aftalen. Hun fremhæver behovet for at finde alternativer til antibiotika i landbruget.   

- Vi skal finde alternativer til antibiotika i husdyrproduktionen, og her kan øget brug af probiotika blive et vigtigt middel mod sundere og mere modstandsdygtige dyr. Derfor er det vigtigt, at dyrlægerne fremover skal vejlede om anvendelse af probiotika, og at der samtidig etableres forskning og demonstrationsprojekter om blandt andet probiotika, siger landbrugs- og dyrevelfærdsordfører Maria Reumert Gjerding.

Dyrlægeforening: Meget positiv aftale

Den Danske Dyrlægeforening er meget positiv over for den nye 4-årige aftale på veterinærområdet, som alle Folketingets partier står bag, det skriver foreningen i en pressemdelelse. 

- Vi har haft tre fokuspunkter i forbindelse med forliget, siger formand for Den Danske Dyrlægeforening, Carsten Jensen.

 Ifølge foreningen giver den brede politiske enighed basis for fastholdelse og udvikling af stærke faglige løsninger.

- Antibiotikaresistens, beskyttelse mod smitsomme sygdomme og sundhedsrådgivning - og alle tre områder er med i det nye forlig.

- Vi skal arbejde for løsninger, så vi undgår antibiotikaresistens. Vi skal styrke beskyttelsen mod smitsomme sygdomme, og vi skal fortsætte sundhedsrådgivningen i den enkelte besætning, hvor arbejdet med sikring af dyrevelfærd, smittebeskyttelse og ansvarlig anvendelse af antibiotika finder sted, siger Carsten Jensen. 

/ritzau/ & TV MIDTVEST