Bredbåndsmillioner: For mange penge ender i hovedstaden

Hovedstadsområdet får en for stor del af regeringens bredbåndspulje på 100 millioner kroner. Det mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Energistyrelsen modtog 72 ansøgninger om tilskud. Ansøgningerne omfattede 5.700 adresser, og der blev i alt ansøgt om tilskud for ca. 150 mio. kr. Foto: Scanpix / Iris

Regeringen har en ambition om, at danskerne skal have hurtigere bredbånd. De har nu fordelt puljen på 100 millioner kroner til hurtigere bredbånd rundt i landet, hvor man halter efter den digitale udvikling.

Oprindeligt var der afsat 40 millioner til projektet, men i november øgede regeringen og Dansk Folkeparti beløbet til 100 millioner for at sætte ekstra gang i hjulene.

Læs også Bredbåndspuljen fordelt: Ekstra fart til én kommune i landsdelen

En stor del af pengene ender dog i hovedstadsområdet, og det er ikke den rigtige prioritering ifølge Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

- Positivt man sætter 100 millioner af i stedet for 40. Omvendt kender jeg også godt Region Hovedstadens geografi, og jeg kan se, at 26 procent af pengene går til hovedstadsområdet og nabokommuner som Rødovre og Gladsaxe. Det, synes jeg ikke, er den rigtige måde at bruge midlerne, siger han.

Omkring 40 lokale projekter fordelt på 25 kommuner i landet får penge fra bredbåndspuljen i år.

Kun ét projekt i Midt- og Vestjylland

I Lemvig Kommune er smilet stort i disse dage. Her har Møberg Fiber nemlig fået del i de 100 millioner kroner. Det betyder, at 137 adresser kan se frem til hurtigere netværk.

- Det er fantastisk. Vi har kæmpet for det i lang tid, og nu er der endelig sket noget, siger Mathias Krogsgård Østerby, der har siddet i styregruppen for Møborg Fiber og kæmpet for at få del i bredbåndspuljen.

Generelt skal landdistrikerne også være mere i fokus, når pengene fordeles, mener Steffen Damsgaard.

- Jeg mener, der er behov for revision af kriterierne, så det i første omgang gavner land- og yderkommunerne. Der er lidt til nogle af dem, men der er mange landkommuner, hvor man ikke får tildelt midler, siger formanden for Landdistrikternes Fællesråd.

Her i landsdelen har projekter i Struer, Holstebro og to projekter i Ikast-Brande ikke fået tilskud. 

BREDBÅNDSPULJEN 2017

  • 40 projekter får støtte fra bredbåndspuljen i 2017.
  • Støtten vil give hurtigt bredbånd til 3.928 adresser fordelt på 25 kommuner rundt om i landet.
  • Det gennemsnitlige tilskud er 24.368 kr. pr. adresse.
  • Projekterne inkluderer 2.200 boliger, 425 sommerhuse, 49 virksomheder samt 1254 adresser, der er registreret i BBR med mere end en adressetype (fx adresser, der både er registreret som virksomhed og bolig).
  • Regeringen og Dansk Folkeparti har i november 2017 besluttet at forhøje midlerne i bredbåndspuljen for 2017 fra de oprindelige 40 mio. kr. til i alt 102 mio. kr.
  • I alt var der 72 ansøgning om tilskud, som omfattede 5.700 adresser.