Borgmester om elmaster: Jeg er ikke optimistisk

Kun 15 procent af de omtalte højspændingsledninger skal graves ned, lyder det i en ny rapport. Det ærgrer borgmester Hans Østergaard.

Arkivbillede.

Læs også Energinet: Jyske elmaster nødvendige for grøn strøm

Ringkøbing-Skjern er en af de kommuner, der har kæmpet for at få højspændingsnetværket gravet ned. Men snart kan den kamp være tabt.

Ifølge Energinet, som skal opføre ledningsnetværket, er det nemlig kun 26 ud af 170 kilometer af det planlagte ledningsnetværk, som kan graves ned i jorden.

- Det ærgrer mig, at den udmelding kommer, siger Ringkøbing-Skjerns borgmester Hans Østergaard (V).

Mere end først antaget

Energinet antog først, at 10 procent af ledningsnetværket kunne graves ned, men i konklusionen på en ny rapport lyder det, at man kan grave 15 procent ned.

De ekstra 5 procentpoint får dog ikke Ringkøbing-Skjerns borgmester op at ringe.

Læs også Borgere til kamp mod elmaster: Trækker politikere med ud i landskabet

- Jeg håber fortsat på, at de får så meget som muligt nedgravet, men jeg er ikke så optimistisk, det må jeg sige, lyder det fra ham.

En af grundene til, at man ikke vil grave en større del af ledningsnetværket ned, er, at det kan give støj, som overstiger de tilladte grænseværdier, og dermed er sundhedsskadeligt.

Second opinion

Selvom det ser ud til, at jyderne skal vende sig til at se de 35 meter høje master i naturen, er det ikke afgjort endnu. Frem til november skal udenlandske eksperter nemlig gå rapporten igennem og vurdere den.

- Nu kommer der en second opinion, og hvis de eksperter fastholder, at det er den rigtige løsning, så er vi nødt til at holde fast i det, siger Hans Østergaard.

Han understreger, at det ikke er en mulighed at droppe opførelsen af højspændingsledningerne.

- Vi har noget energi, der skal transporteres, og det skal det uanset hvad.