#BlackLivesMatter: Demonstrationer mod racisme rykker til Viborg og Klitmøller

Lige nu er der store antiracistiske demonstrationer i store dele af verden. Nu kommer demonstrationerne også til Midt- og Vestjylland.

Den 25. maj mistede amerikaneren George Floyd livet under en anholdelse i Minneapolis i staten Minnesota.

Hans død har affødt en lang række demonstrationer i både USA og resten af verden, og i dag kommer disse antiracistiske demonstrationer også til Midt- og Vestjylland. 

quoteDet er ikke nok, ikke at være racist. Man skal også være antiracist.

Josefine Aagaard, arrangør, Klitmøller

Både i Viborg og i Klitmøller vil der i dag, fredag, blive afholdt demonstrationer for retfærdigheden.

- Det er rigtig vigtigt for os danskere at være opmærksomme på det her, siger Divine Francisca, der sammen med tre andre piger har arrangeret demonstrationen i Viborg.

De fire piger Tahmina Hashemi, Monira Ahmed, Inas Balosha og Divine Francisca, der har arrangeret demonstrationen i Viborg, er ikke mere end 16 til 18 år gamle.

- Nu har der været demonstrationer i både Aarhus og København, og så syntes vi, det var ærgerligt, at der ikke også var en i Viborg, fortæller Divine Francisca på 16 år.

- Derfor valgte vi bare selv at arrangere en demonstration, selvom vi faktisk var i tvivl, om vi kunne, fordi vi ikke er ældre, end vi er, fortsætter hun. 

Protest mod racisme

I Klitmøller vil arrangørerne af demonstrationerne gerne være med til at sprede budskabet bag de verdensomspændende #BlackLivesMatter-demonstrationer.

- Vi vil gerne skabe en samtaletur, hvor man kan diskutere emnet, selvom det kan være ubehageligt, siger Josefine Aagaard, der er med til at arrangere demonstrationen i Klitmøller.

- Det er ikke nok, ikke at være racist. Man skal også være antiracist. Vi vil gerne lave en aktiv proces, fortsætter hun. 

I Klitmøller forventer de, at cirka 20 personer deltager i demonstrationen, der skal starte ved friskolen og ende på havnen.

Og selvom vi lever i en tid med corona og forsamlingsforbud forudser arrangøren ikke en sikkerhedsmæssig risiko.

- Vi opfordrer til at holde afstand. Og efter regeringen har sat afstandskravet ned, tror jeg ikke, det bliver noget problem, fortæller Josefine Aagaard.

Demonstrationen starter klokken 16.

Sang og taler

I Viborg har interessen for demonstrationen på Facebook været overvældende. 117 personer har lige nu tilmeldt sig demonstrationen, og mere end 300 er interesserede.

- Vi havde slet ikke regnet med, at der ville være så stor opbakning. Så vi blev vildt overraskede, da vi så, at mere end 100 har trykket deltager på Facebook, siger Divine Francisca.

I Viborg starter demonstrationen foran rådhuset klokken 13 og slutter på Hjultorvet. 

Og selvom det faktisk kun er tre dage siden, at pigerne besluttede sig for at stable arrangementet på benene, kommer der flere forskellige og holder tale.

Derudover har pigerne også fået sangeren Baraa, der har været med i X-factor, til at komme og optræde for demonstranterne, når de når frem til Hjultorvet.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sport.