Biskop om ny planlov: Det er ærgerligt

En ny planlov kan gøre det lettere for kommuner at vedtage byggeplaner nær kirker i fremtiden.

I løbet af foråret vil et bredt flertal i Folketinget vedtage et forslag til en ny planlov som vil fjerne Stiftsøvrighedens ret til at nedlægge veto mod byggerier tæt på en kirke.

Det var den mulighed, som biskoppen og Stiftsøvrigheden i Viborg brugte, da den nedlagde veto mod det 63 meter høje tårn, der var en del af et kommende butikscenter i Holstebro. Det betød, at entreprenøren A. Enggaard helt droppede byggeriet af Enghavecenteret. Nu ser det ud til, at den mulighed snart kan være fortid.

- Jeg synes, det er ærgerligt. Jeg tror, at vi lokalt og regionalt er nogle af de bedste til at finde løsningerne. Jeg tror også, at vi har større interesse i at finde en løsning, som alle kan leve med, end en siddende minister i København, siger biskop Henrik Stubkjær og understreger, at det nye forslag ikke har noget med situationen i Holstebro at gøre.

quoteJeg synes, det er ærgerligt. Jeg tror, at vi lokalt og regionalt er nogle af de bedste til at finde løsningerne

Henrik Stubkjær, Biskop, Viborg Stift

Med den nye planlov vil kirken stadig blive hørt, men fremover skal en sag gennem en minister, før der kan nedlægges veto mod et byggeri, som der blev gjort i Holstebro.

- Vi kender de lokale forhold. Vi ved, hvor vigtigt det er at sikre udvikling, samtidig med at vi bevarer den kulturhistorie, som vi er stolte af. Derfor tror jeg, vi er tættere på og har et større drive for at finde en løsning, som vil komme alle til gode, siger Henrik Stubkjær.

Hos Holstebros borgmester er reaktionen på udsigten til en ny planlov ganske anderledes. 

- Det er positivt og godt, at de tager fat i det landspolitisk. Men selvom vetoretten bliver fjernet, er kirken stadig en høringspart som alle andre og kan derfor stadig komme med indsigelser, siger borgmester, H.C. Østerby.

 


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Samfund.