Biolog: Vildsvin bør være en del af dansk natur

Biologer og Naturfredningsforeningen vil gerne have vildsvinet tilbage som en del af den danske natur. Men det er landbruget imod. De mener, vildsvinet er til gene.

19Vildsvin_0.jpg

For 200 år siden blev vildsvinet udryddet i Danmark. Siden da har det ikke levet vildt i den danske natur. Men det vil en biolog have lavet om på:

- Naturligvis skal vi have vildsvinet tilbage i den danske natur. Det er jo ikke mere end 200 år siden, at vi fik det udryddet, og de fleste andre lande i Europa, som har udryddet vildsvinet, de har enten accepteret deres geninvandring eller også aktivt indført det, siger Poul Hald-Mortensen der er biolog og kommer fra Øsløs.

Poul Hald Mortensen har tidligere siddet i Vildtforvaltningsrådet. Han mener, at der er masser af plads til vildsvinet i den danske natur. Her mener han for eksempel de vestjyse plantager eller Nationalpark Thy.

- Det fremmer det, vi så flot kalder biodiversiteten. Altså artsrigdommen i skovbunden, siger Poul Hald-Mortensen.

Landmændene ønsker ikke vildsvinet tilbage

Men landmændene mener, at der er meget på spil, hvis man vil have det vilde svin tilbage til Danmark for at øge biodiversiteten.

- De har det med ikke at holde sig til naturen. De går både i folks haver, på kirkegårde og i parker og alle mulige steder. Så der er rigtigt mange ulempter ved vildsvin, siger formanden for Landbrug og Fødevarer Martin Merrild.

De frygter for, at vildsvinene vil føre svinepest med sig, hvis de kommer tilbage i den danske natur. Det vil kunne lamme den danske eksport af svinekød. Her skeler Martin Merrild til, at man i andre lande er meget præget af svinepest. Det bekymrer ham:

- Når vi ser, hvad der sker med svinepest i de baltiske lande i øjeblikket, hvilke enorme tab, det påfører dem, siger Martin Merrild.

Naturfredningsforeningen mener dog ikke, at der er grund til at frygte svinepesten fra vildsvinene.

- Man skal selvfølgelig have respekt for diskussionen omkring svinepest, men vi må også bare sige, at for snart mange år siden blev der lavet en undersøgelse, som hed Wild Risk, som faktisk viste, at risikoen var uendelig lille, siger Bo Håkansson, der er naturpolitisk medarbejder ved Danmarks Naturfredningsforening.

Jaget vildt

Der bliver med jævne mellemrum set vildsvin i naturen, hvis der er vandret ind fra Tyskland. Men de er jaget vildt.

- På grund af det veto, som dansk landbrug har nedlagt, så er der en udrydelseskampagne med myndighedernes accept, som er fuldstændig vanvittig, siger Poul Hald-Mortensen.

Naturfredningsforeningen mener, at det kun er et spørgsmål om tid, før vildsvinet etablerer sig i Danmark, og derfor kan man lige så godt komme det i forkøbet.

- Det tror jeg ikke på, at man kan stoppe dem. Nu har man haft et påbud om at skyde dem i mange år, og de bliver ved med at komme ind over grænsen. De har etableret sig i store dele af Tyskland og Nordtyskland, så de vil blive ved med at komme ind over grænsen, siger Bo Håkansson.

Minister: For stor risiko

Miljø- og Fødevareminister Eva Kjer Hansen er enig med Landbrug og Fødevarer. Hvis det står til hende, har vildsvin ikke noget at gøre i Danmark.

- Jeg kan godt forstå, hvorfor nogle vil synes, at tanken om, at der igen kan rende vildsvin rundt i vores skove, er hyggelig. Men de medfører desværre en alt for stor risiko for, at eventuelle udbrud af husdyrsygdomme kan brede sig til vores svinebesætninger. Smitten kan ske både gennem direkte kontakt mellem vildsvin og fritgående svin, eller ved at vi mennesker bringer smitten videre efter en skovtur, siger Eva Kjer Hansen til TV MIDTVEST.

Ministeren ser lige som Martin Merrild de baltiske lande som et skrækeksempel:

- Lige i øjeblikket spreder Afrikansk Svinepest sig ukontrolleret i de baltiske lande blandt andet på grund af vildsvinebestanden. Hvis bare et enkelt dansk slagtesvin får Afrikansk Svinepest, lukker eksporten øjeblikkeligt med milliardtab til følge for branchen. Derfor skal vi gøre alt, hvad vi kan for at minimere risikoen for sådan et skrækscenarie. Og det betyder altså også, at vi skal undgå, at vildsvinene får etableret sig i Danmark - hvor hyggelig tanken ellers kunne være, siger Eva Kjer Hansen.

Facebookside til støtte for vildsvin

Der findes en Facebook-side, der kalder sig Vildsvinets Venner. Dem kan du finde via dette link.

I aften nyhederne klokken 19.30 kan du se et indslag om debatten, eller du kan se det med det samme her:

2:58
Fra flere sider lyder der nu krav om, at der atter skal være plads til vildsvin i den danske natur.