Biavler har bøn til haveejere: Lad være med at klippe hækken

En lokal biavler opfordrer alle haveejere til at lade hæksaksen ligge lidt endnu. Bierne har brug hækkens blomster, lyder det.

De fleste haveejere er nok godt i gang med at overveje at få klippet ligusterhækken, så den er klar til sommeren. Nogle har måske allerede fået det ordnet.

Men sådan bør det ikke være, hvis man spørger biavler Anders Thorre Kristensen, der er formand for Skjern Egvad Biavlerforening.

Han har i stedet en klar opfordring til alle, der står og skal til at klippe hæk.

- Opfordringen er at lade ligusterhækken stå med blomsterne, mens den står allerflottest.

- Bierne er pressede. Virkelig pressede. Både de vilde bier og insekter i det hele taget, lyder det fra Anders Thorre Kristensen.

- Behøver ikke vente på bierne

Det er ellers en gammel tradition, at hækken skal klippes inden sankthans. Og præcis den tradition har Bent Nielsen fra Nauer ved Holstebro tænkt sig at holde i hævd.

- Det skal jo være nu, hvis jeg skal nå at klippe den to gange.

- Jeg synes ikke, man behøver ikke vente på bierne. Der er blomster nok i den vilde natur, lyder det fra Bent Nielsen.

Selv har han masser af blomster i haven, og der mener han godt, bierne kan leve. Men det udsagn køber biavleren ikke.

- Det giver ikke det samme. Hækplanten har jo mange flere blomster. Der er en meget større mængde at komme efter, siger Anders Thorre Kristensen.

Nu håber biavleren på, han kan være med til at bryde det gamle sankthans-ritual.

- Det er jeg næsten overbevist om, jeg kan. Alle er interesserede i, at vi bevarer naturen og insekterne, lyder det.

Dansk Ornitologisk Forening opfordrer også haveejere til at vente med at klippe hæk til efter den 1. august for at passe på fuglenes redder i hækkene.

Her op til sankthans har mange haveejere travlt med at få klippet hækken, men biavlerne opfordrer nu haveejerne til at lade hækklipperen stå. I hvert fald indtil hækken er blomstret af, for bierne har brug for alt den næring, de kan få.