Bestseller underskriver aftale om bedre sikkerhed

Bestseller og andre danske virksomheder underskriver aftale om bedre sikkerhed på tøjfabrikker.

Trods skepsis har Bestseller og en række andre danske virksomheder mandag underskrevet en international aftale, der skal højne sikkerheden på tøjfabrikker i Bangladesh, oplyser Udenrigsministeriet.

Aftalen kommer, to måneder efter at over 1100 tekstilarbejdere i Bangladesh blev dræbt, da fabrikken, de arbejdede på, styrtede sammen.

De i alt seks virksomheder, som har skrevet under, er Bestseller, IC Companys, DK Company, PWT Group, COOP Danmark og Dansk Supermarked.

De påtager nu sig et ansvar for at forbedre sikkerheden på fabrikker, hvor de får produceret deres tøj. Og det er positivt, fastslår handelsminister Pia Olsen Dyhr (SF).

- Det er positivt, at flere danske virksomheder i dag har besluttet, at de vil skrive under på den internationale aftale. Vi løfter nu engang bedst i flok, siger hun i en kommentar.

Flere end 50 virksomheder verden over har allerede underskrevet aftalen, der blandt andet skal sikre, at uafhængige tilsyn jævnligt kan inspicere tøjfabrikkerne i det fattige land, og at fabrikkerne bliver lukket, hvis de er i fare for at styrte sammen.

Samtidig skal tekstilarbejdere have løn, så længe deres fabrik er lukket under reparation.

De danske virksomheders skepsis mod aftalen skyldes især, at de ikke har vidst, hvor dyr aftalen ville blive for dem.

Den internationale aftale har i virkeligheden været undervejs længe, men efter at tøjfabrikken Rana Plaza kollapsede for to måneder siden, har arbejdet med aftalen taget fart, skriver Ritzau.