Beredskabschef om tørt forår med flere brande: Ikke oplevet så ekstremt før

Der er ikke et afbrændingsforbud rundt om hjørnet, men beredskabschef opfordrer alligevel folk til at udvise forsigtighed.

Flere brande har hærget Midt- og Vestjylland i påsken og den første dag efter påsken.

quoteNår naturen er så tør, så skal man sikre sig med vandkander, vandslanger eller andet

Claus Bo Nielsen, beredskabschef, Nordvestjyllands Brandvæsen

Det er det tørre vejr og blæsten, der er de primære årsager til, at ild har gode betingelser for at få fat.

- Foråret er normalt en tør tid, men den manglende regn gennem længere tid gør, at naturen er ekstremt tør, siger beredskabschef ved Nordvestjyllands Brandvæsen, Claus Bo Nielsen.

Sammen med sine kolleger har han oplevet, hvor travlt årstiden kan give, når ”den værste cocktail”, ild og vind, bliver blandet sammen.

Han har ikke oplevet årstiden på denne måde før.

- Ikke i den udstrækning, det er sket i år. Foråret kan godt normalt være en tør periode på grund af frost og meget vind. Der er ikke meget saft i vegetationen. Men ikke så ekstremt, som vi oplever i år. Det er ikke set, siger han.

Afbrændingsforbud

Sommeren i 2018 var præget af afbrændingsforbud flere steder i landet.

Et afbrændingsforbud er ikke denne gang på tapetet. Beredskabet afventer situationen i første omgang.

- Det er ikke lige rundt om hjørnet. Men det er noget, vi nøje overvejer løbende. Det er lidt anderledes end en ekstremt tør sommer, hvor vores brug af åben ild er i et lidt anderledes mønster end på nuværende tidspunkt, siger Claus Bo Nielsen.

Godt råd

For at sikre sig, at statistikken med naturbrande ikke bliver større, har beredskabschefen et råd, der har et klart budskab.

- Man skal udvise ekstrem forsigtighed med åben ild. Når naturen er så tør, så skal man sikre sig med vandkander, vandslanger eller andet, for den her tørke sammen med blæst gør, at det går ekstremt hurtigt. Så hvis man ikke lige er klar og påpasselig, så løber det fra en, siger han.

Se interviewet med beredskabschef Claus Bo Nielsen, der svarer på spørgsmål om forårets tørke.

Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien 112.