Beredskab og landbrug samarbejder om at undgå markbrande

Hvert år tilkaldes brandvæsnet i snit til at slukke over 300 markbrande. Nu samarbejder beredskabet og landbruget om at få det tal ned.

brandfolk slukker markbrand
Foto: Kristian Brønsbæk

Høstsæsonen er også sæson for markbrande. Hvert år rykker brandvæsnet ud omkring 300 gange for at slukke en markbrand, men det tal behøver slet ikke blive så højt.

For at holde antallet af markbrande nede, er landbruget og beredskabet gået sammen om en række forholdsregler før og under høsten, som skal sikre mindre ild på markerne. 

 
 
Foto: Danske beredskaber
 
 
Foto: Danske beredskaber

Tørt vejr giver større risiko for brand

Det er meget logisk, jo mindre regn der har været, des større er risikoen for, at der kan opstå en markbrand. Men det kan være svært at have et overblik over risikoen, derfor anbefaler beredskabet, at man holder øje med brandfare.dk, her opdaterer de dagligt risikoen for brandfare.

0:47
Kraftig blæst har tidligere givet landsdelens brandmænd store udfordringer med markbrande.

- Når brandfareindekset er oppe i de orange og røde nuancer, skal man overveje at vente med høstarbejdet – eller i hvert fald være ekstra opmærksom på at undgå, at der opstår brand, siger Mads Dalgaard, forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Brande på marker og i maskiner er dyre, tidskrævende og farlige for mennesker og dyr.

- Vi ser hvert år mange brande i løbet af høstmånederne. En af de hyppigste årsager til brandene er, at maskiner laver gnister, som antænder markerne, eller at maskinerne bliver for varme og derfor antænder støv eller andet tørt materiale, siger Kenneth Poulsen, der er byggechef i SEGES.

Han opfordrer derfor til, at man jævnligt husker at rengøre og tjekke sin mejetærsker, for det nytter noget at træffe sine forholdsregler.

- Når først ilden får fat, så er tiden knap, og man kan virkelig gøre en stor forskel, hvis man er godt forberedt. Vi har set, at vandet fra marksprøjten eller et brandbælte, man kan lave med stubharven, kan redde afgrøder og maskiner. Men du skal ikke tage chancer, hvis ilden har fået fat – få dig selv og andre på afstand og ring efter brandvæsenet på 1-1-2, siger Daniel Weinreich, der er forebyggelsesekspert hos Danske Beredskaber og indsatsleder ved bl.a. markbrande.