Banker lukker kasserne: Problematisk for de ældre

Det kan ramme de ældste ældre hårdt, hvis kontanter helt afskaffes. Det vurderer Ældresagen, efter to banker fortæller om, hvordan de lukker kasserne.

I Vestjysk Bank er det snart fortid med bemandede kasse ekspeditioner. I løbet af efteråret lukker banken kasser, og kunderne må i stedet hæve kontanter i automaterne. Jyske Bank har været i gang med samme manøvre. I dag er der kun deciderede kasser i 17 af cirka 100 afdelinger. 

Hos Ældresagen følger de udviklingen, for det er især deres målgruppe, der får problemer, hvis kontanterne uddør.

- Der er flere i den ældre generation, der er afhængige af kontanter, og bruger kontanter, end i de yngre generationer. Der er en del, der ikke har betalingskort, og temmelig mange der ikke er på nettet. Det er en større del af de ældre, der afhængige af bruge kontanter i hverdagen, så det vil også være et større problem for dem, efterhånden som det bliver sværere at få fat i kontanter og bruge dem, siger Jens Højgaard, der er souschef i Ældresagen. 

Bankernes kasselukninger er blot det seneste i udviklingen med betalingerne. Siden 2000 er antallet af betalinger i butikkerne med kontanter faldet fra 60 procent til 20 procent i dag.

- Hvis det er sådan helt generelt, at bankerne ikke har kontanter længere og ikke udleverer kontanter til kunder, så synes vi, at det er problematisk. Så vi vil da gerne opfordre til, at man er opmærksom på den her kundegruppe. Dem har man også forpligtelser overfor, siger han. 

quoteHvis det er sådan helt generelt, at bankerne ikke har kontanter længere og ikke udleverer kontanter til kunder, så synes vi, at det er problematisk. 

Jens Højgaard, Souschef, Ældresagen

Jens Højgaard understreger, at en del ældre følger med udviklingen og mestrer elektronisk betaling. Men for især de ældste ældre kan det blive svært at leve uden kontanter.

- Det vigtigste er, at det stadigvæk er muligt at få fat i kontanter. Det vil sige, at bankerne stadig har dem, og at det er muligt at bruge kontanter i butikkerne, hvilket det jo også er de fleste steder. Vi ved godt, at det er den retning udviklingen går, men det er bare vigtigt, at der stadig er den mulighed, siger Jens Højgaard.

Han foreslår, at bankerne kunne gøre det muligt at bestille kontanter til afhentning. Fra 1. januar bliver det lovligt for butikker at sige nej til kontanter mellem klokken 22 om aftenen og 6 om morgenen.