Bank giver udstrakt hånd til landmænd

Sydbank vil tilbyde landmænd at omlægge bankgæld til ansvarlig lånekapital i stedet. Landbrug & Fødevarer råder landmændene til at tænke sig godt om

Mange banker har de senere år lidt store tab på grund af krisen i landbruget. Nu går Sydbank en ny vej i et forsøg på at hjælpe kriseramte bønder og dermed selv undgå tab.

Banken vil tilbyde trængte landmænd at konvertere lån for sammenlagt 500 millioner kroner, til ansvarlig lånekapital i stedet. De, der er tiltænkt muligheden, er de mest effektive landbrug med negativ egenkapital.

Manøvren vil betyde, at landmændene bliver knap så belastet af afdrag og renter på de lån, der bliver konverteret.

Til gengæld skal de leve op til de aftaler, der bliver indgået med banken og kan blandt andet ikke gå ud og gældsætte sig yderligere.

Men økonomisk trængte landmænd skal tænke sig grundigt om, før de siger ja til tilbuddet fra Sydbank, mener formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild. 

- Den enkelte landmand skal gøre op med sig selv, om han tror på, at det kan give ham en fair chance for at komme oven på i løbet af de næste tre, fire, fem år, siger han.

- Hvis det kun er et spørgsmål om at blive ved med at arbejde gratis uden belønning for indsatsen, så skal man ikke gå ind i sådan en aftale, siger Martin Merrild.

I andre tilfælde kan tilbuddet vise sig at være en god  løsning.

- Hvis landmanden kan se sig selv i det, så er det en chance for at overleve. Så landmanden skal gøre op med sig selv, om han kan se sig selv i at få banken som en slags medejer, siger Martin Merrild.   

Sydbank opnåede i årets første seks måneder et resultat på 643 millioner kroner.

Banken måtte i den forbindelse nedskrive 81 millioner kroner på udlån, blandt andet til landbruget. Det er dog et fald på 63 procent i forhold til samme periode sidste år.

/ritzau/


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Erhverv.