Bæredygtigt Landbrug stævner staten for vandplaner

​Det faglige fundament bag vandområdeplanerne er mangelfuldt og usikkert, mener Bæredygtigt Landbrug

Da de såkaldte vandområdeplaner langt om længe blev fremlagt tilbage i juni, blev planerne ledsaget af ros fra Bæredygtigt Landbrug. Men nu - godt et halvt år senere - har piben fået en anden lyd. For planen, der dengang blev hilst velkommen af organisationen, bliver nu kritiseret for at være fyldt med mangler og usikkerheder. Og derfor stævner Bæredygtigt Landbrug staten i form af NaturErhvervstyrelsen og Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning.

- Modellerne, der anvendes, er fejlbehæftede og usikre. Og i mange områder har man ikke haft konkrete målinger - her er der i stedet anvendt metaanalyser, der er et gennemsnit fra andre områder. Det er ikke rimeligt at gennemføre en så gennemgribende regulering i de forskellige vandområder på den baggrund, lyder det i en pressemeddelelse fra Jørgen Evald Jensen, der er faglig direktør for Bæredygtigt Landbrug.

Vandområdeplanernes formål er at forbedre vandmiljøet i vandløb, søer, fjorde og kystvande i Danmark. Og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) har helt fra starten understreget, at planerne ikke skal gå ud over landbruget. Men det løfte bliver altså ikke overholdt, mener Bæredygtigt Landbrug.

- Landmænd landet over frygter, at fordelene ved Landbrugspakken sættes over styr som følge af de nye vandplaner. Derfor er vi nødt til at stævne staten, siger Flemming Fuglede Jørgensen, der er formand i foreningen.

Bæredygtigt Landbrug er en forening med omkring 4000 danske landmænd. Foreningen udtaler sig ofte kritisk over for de restriktioner og lovgivninger, som de danske landmand er underlagt.

/ritzau/