Asyl-personale ifører sig skudsikre veste

Hverdagen er blevet så utryg for nogle ansatte på landets asylcentre, at flere er begyndt at efterspørge skud- og stiksikreveste, skriver Berlingske.

dipo_asyl1.jpg

Hos Langeland Kommune, der under samlebetegnelsen Asylcenter Holmegaard driver 17 asylcentre rundt om i landet, har man fået flere henvendelser fra bekymrede ansatte. Derfor har centerledelsen nu taget konsekvensen og indkøbt 10 skud- og stiksikre veste.

- Nogle medarbejdere har rettet henvendelse, fordi de nogle gange har følt sig utrygge. Der har været nogle verbale trusler, som de har været bekymrede for, kunne have ført til mere, siger Ulrik Pihl, der er centerleder på Asylcenter Holmegaard, til Berlingske.

 

Han understreger, at de verbale trusler ifølge kommunens oplysninger endnu ikke har udviklet sig til farefulde situationer, hvor en stiksikker vest havde kunnet gøre en forskel.

De 10 veste ligger i øjeblikket fordelt på de fem asylcentre på Langeland, som kommunen driver. Der er tale om en slags »pilotprojekt«, fortæller Ulrik Pihl, der forventer, at Holmegaards lager snart udvides, så vestene vil være at finde på alle kommunens centre i nær fremtid. Præcis hvor mange veste, der skal ligge på hvert af kommunens centre, er endnu uklart, men det bliver formentlig to-fire, som medarbejderne så kan iføre sig efter behov.

 

Vestene kan eksempelvis blive nyttige ved svære samtaler med beboere, som kan være udadreagerende og truende, og hvor personalet vurderer, at snakken kan udvikle sig i en farlig retning, nævner Ulrik Pihl. Han understreger dog også flere gange:

- Vi opfordrer på ingen måde vores personale til at gå ind og tage del i en fysisk konflikt. Vi skal forsøge at tale os ud af det rent verbalt og ellers hellere trække os, og så er det sådan set en politiopgave og klare de problematikker, der opstår.

 

Fagforeningen FOA, der huser flere medlemsgrupper med arbejde på asylcentre, betegner asyl-personales behov for skud- og stiksikre veste som en »trist« udvikling:

- Det er en ledelsesmæssig falliterklæring, at man ikke får klædt personalet fagligt på til at forhindre det her,  siger arbejdsmarkedskonsulent Charlotte Bredal til Berlingske.

 

Tilbage hos Asylcenter Holmegaard ønsker Ulrik Pihl ikke at forholde sig til FOAs beskyldning. Han erkender, at de skud- og stiksikre veste i nogle tilfælde risikerer at virke konfliktoptrappende, men påpeger også, at personalesikkerheden »altid er i første række«, og at det derfor gælder om at finde en balance.

Foreløbigt har der ifølge centerlederens oplysninger endnu ikke været tilfælde, hvor personalet har hevet vestene frem.