Arbejder i weekenden: Krisen får virksomheder til at lægge arbejdsugen om

Virksomheder kalder medarbejdere ind i weekenden for at spare penge på strømmen.

Det er blandt andre på virksomheden Genan at krisen nu får konsekvenser for medarbejdernes arbejdsuge.
Det er blandt andre på virksomheden Genan at krisen nu får konsekvenser for medarbejdernes arbejdsuge.

Det var ingen jubelscener med smil og hænderne i vejret, da virksomheden Genan proklamerede sit seneste tiltag for medarbejderne: weekendarbejde. 

- Selvom det er sjovt at arbejde, så er der altså andre steder, der er sjovere at være i weekenden, så det er ikke så pokkers sjovt, siger Martin Henriksen, som er én af medarbejderne, som nu skal møde ind 6-18 om søndagen. 

Men det er til gengæld bidende nødvendigt, fastslår produktionsdirektør i firmaet, Michael Agerkilde. 

- Først har vi skruet produktionen ned, så vi ikke producerer til lageret lige nu. Det andet er, at vi har lukket alle de dyre timer, og det tredje er så, at vi skal have medarbejdere på i weekenden, forklarer han. 

Billigt strøm om søndagen

Det er nemlig billigere at lade det store anlæg, som omdanner gamle bildæk til gummigranulat, til at køre i weekenden. 

Martin Henriksens job er at overvåge anlægget, som før var fuldautomatisk, men nu må startes og stoppes manuelt, når strømmen er billigst. 

Og det kan Martin Henriksen følge med i fra sin kontrolpost: 

0:43

Lukker for produktionen

Genan i Viborg er ikke den eneste virksomhed, som har måtte omlægge arbejdsugen for at pengene til at række. 

Også hos plastvirksomheden FC System i Herning må man tænke nyt. 

Her lukker de for produktionen om fredagen i håb om at spare både på el og varme. 

- Vi kigger ind i en årlig udgift på langt over en million, som tidligere var langt lavere, så det er en hård situation, vi står i og hårde tider, vi går i møde, siger firmaets direktør, Heine Dinesen. 

I produktionshallen bliver temperaturen nu sænket og lyset slukket så meget, som muligt. Men hvis priserne stiger yderligere, er spare-tiltagene ikke nok, må Heine Dinesen konstatere. 

Han har allerede lagt ti procent oveni ordreprisen, som et energi-tillæg, og låne vil han ikke ud i. 

- Hvis jeg gør det, så har jeg en gæld på en halv million, når jeg når 1. januar, og hvor skal jeg finde de penge? Nej, så kan jeg ligeså godt lukke nu, siger direktøren. 

Hos FC System lukker produktionen ned om fredagen.
Hos FC System lukker produktionen ned om fredagen.
Foto: Line Sahl, TV MIDTVEST

Foreslår prisloft

Derfor håber både han, og produktionsdirektøren i Genan, at politikere vil træde til. 

- Jeg håber, at nogen i København får øjnene op for, at os herovre i produktions-Jylland simpelthen ikke kan blive ved med at producere med de omkostninger, siger Heine Dinesen fra FC System, mens Michael Agerkilde fra Genan foreslår et loft på energiprisen: 

- Eftersom der ikke er noget loft på energipriserne i Danmark og Tyskland, så er det simpelthen nødvendigt for os at gøre det her for at overleve.

- Men det er midlertidigt, og med et håb om, at der er nogle politikere, som træder til og lægger et låg på energipriserne i Europa. Det er der i Portugal, hvor vi også har en produktionsenhed. Så forhåbentlig der også nogen, der vågner op og gør noget her også. Hvis man kan lægge et låg på priserne, selvom det er højt, så giver det en ro i planlægningen, for så ved vi, hvad vi har at arbejde med, argumenterer Michael Agerkilde. 

I produktionshallen i Viborg må Martin Henriksen udstå søndagsarbejdet lidt endnu. 

Han håber bare, at weekendarbejdet er fortid til december.

- Lige nu er måske det bedste tidspunkt at gøre det. Julefrokosterne er ikke begyndt endnu, og om sommeren ville det være trist at gå her hver weekend fra 6-18. Det er forhåbentlig kun en periode, og så må man bide tænderne sammen og sige 'vi klarer det jo nok', siger Martin Henriksen.