App holder øje med den nyfødte

Den nye baby-app GRO har resulteret i færre genindlæggelser af nyfødte inden for barnets første 30 dage efter fødselen.

App'en GRO giver familien mulighed for at følge barnets trivsel trin for trin.
App'en GRO giver familien mulighed for at følge barnets trivsel trin for trin.
Foto: Grab fra video om GRO

Hvor meget skal den lille ny spise, tisse og lave i bleen de første uger efter fødslen, og hvad er gulsot? Det kan en ny app ”GRO” give svar på, skriver Hospitalsenheden Vest i en presse meddelelse.

Som nybagte forældre kan det ofte være svært at vurdere, om ens lille nyfødte trives og har det godt. Nu kan forældrene få ekstra hjælp i de første uger efter fødslen med en ny app ”GRO”, der også kan fungere som supplement til samtalerne med jordemoderen, barselssygeplejersken og sundhedsplejersken.       

Nedbringer antallet af genindlæggelser
GRO bygger videre på en succes med et skema, som forældrene kan bruge til at følge deres nyfødte barns trivsel og udvikling. Trivselsskemaet, som er blevet udviklet i et samarbejde mellem fødestederne i Hospitalsenheden Vest og sundhedsplejen i de omkringliggende kommuner, har været medvirkende til at nedbringe antallet af børn, der genindlægges indenfor 30 dage efter fødslen.

Skemaet er simpelt, og GRO vil gøre det endnu nemmere for mange at følge barnets udvikling, fordi informationen i app’en kommer drypvis, efterhånden som man får brug for den i løbet af de første 14 dage.

Barnet skal "lave" nok
- For eksempel er det særligt vigtigt at holde øje med, om barnet ”laver” nok bleer – mindst 1 til 2 - i de første par dage efter fødslen. I GRO kan man derfor registrere hvert bleskift, hvilket giver et godt overblik over antallet af bleer i løbet af en dag, fortæller kvalitetsjordemoder Henriette Svenstrup fra Fødeafdelingen, Hospitalsenheden Vest, og tilføjer:

- GRO” er så smart, at app’en selv fortæller, om barnet har lavet nok bleer på baggrund af registreringerne, ligesom forældrene også kan registrere farven på afføringen og holde øje med, om den skifter farve fra næsten sort over grøn til gul over de første uger. Alt sammen helt basale tegn på, at det nyfødte barn trives og får tilstrækkelig mælk.

Udover bleer og farve på afføringen kan man også registrere, hvor mange gange barnet har spist i løbet af dagen, hvor meget, og hvilket bryst barnet har fået mad ved sidste gang. Desuden giver GRO tips til forskellige ammestillinger.

Begge forældre og flere familiemedlemmer kan dele app’en, så de kan registrere informationerne på barnet samme sted.

Udviklet, testet og tilpasset i samarbejde med brugerne
I løbet af 2015 er app’en blevet udviklet, testet og tilpasset i samarbejde med en række nybagte forældre. GRO er i hen over efteråret blevet introduceret for fødesteder i Region Midtjylland, og flere har udtrykt interesse for app’en.

GRO er udviklet for regionale fondsmidler, i samarbejde med spiludviklingsfirmaet Kanda i Aarhus, af fødestederne i Hospitalsenheden Vest og sundhedsplejersker i de omkringliggende kommuner.

GRO kan hentes i App Store og Google Play.