Analyse: Over 468.000 bygninger kan blive ramt af oversvømmelse

Kraftig regn og stormfloder truer huse i hele landet. Ny analyse viser, at Region Midtjylland har flest udsatte huse.

Over 468.000 bygninger langs åer, ved lavninger og langs kysterne risikerer at blive ramt af oversvømmelser som dem, man for eksempel har set ved Gudenåen de seneste uger.  

Det viser en analyse fra Danske Regioner og virksomheden Scalgo, der er specialiseret i tredimensionelle kort.

Analysen viser ifølge Jyllands-Posten, hvad der sker, når forskellige områder af Danmark bliver ramt af en såkaldt 100-års hændelse eller af en stormflod, der presser vandet to meter højere op end normalt.

Resultatet er voldsomt. I alt kan 468.238 huse i hele landet blive oversvømmet. Ifølge analysen vil det ikke ske på én gang, men alle husene ligger i områder, hvor risikoen for oversvømmelse eksisterer.

Analysen viser, at Region Midtjylland er den region, hvor der er flest oversvømmelsestruede boliger.

Her er 116.656 boliger i risiko for at blive oversvømmet. Det er både boliger langs åer, i lavninger og langs kysterne. 

Regioner vil overtage ansvar

Regionerne mener, at en indsats haster – og at man gør for lidt.

Derfor foreslår Danske Regioner, at regionerne sammen med kommunerne får ansvaret for at udarbejde regionale klimatilpasningsplaner.

I dag er det kommunernes opgave at beskytte borgerne mod oversvømmelser. 

Heino Knudsen (S), der er formand for regionernes miljø- og ressourceudvalg, siger til Jyllands-Posten: 

- Det er en kæmpe udfordring, der bliver værre med de klimaforandringer, vi ser. Derfor er vi nødt til at se på, om tingene skal løses på en anden måde. 

Han peger på, at åer løber gennem flere kommuner, der i dag har ansvaret, og at regioner vil kunne styre indsatsen bedre.

Hos foreningen Danske Vandløb efterlyser formand Helge Danneskiold-Samsøe en hurtigere indsats. Han vil have vandløbsloven ændret, men er skeptisk over for at lade regionerne overtage ansvaret for åerne.

Ifølge Jyllands-Posten vil regionerne præsentere miljøminister Lea Wemelin for idéen om en ændret ansvarsfordeling i januar.

Det er ikke kun Gudenåen, der har været presset af de store mængder vand. I Thisted har man også kæmpet for at undgå, at Tingstrup Sø gik over sine bredder.