Ambulance på Kulturmødet: - Kunst kan helbrede

Kunst, sex og italiensk mad. Kunstbulancen skaber bro mellem mennesker.

Jon Lehmann (tv) og Cüneyt Pala (th) er to af dem, der med Kunstbulancen har bragt kultur ud til borgerne i Region Midtjylland siden februar.
Jon Lehmann (tv) og Cüneyt Pala (th) er to af dem, der med Kunstbulancen har bragt kultur ud til borgerne i Region Midtjylland siden februar.
Foto: Palle Mouritsen, TV MIDTVEST

En noget anderledes ambulance har siden februar været rundt de midt- og vestjyske kommuner. Nu står den på Kulturmødet på Mors. Kunstbulancen hedder den lyserøde ambulance, der de seneste måneder har undersøgt, om kunst kan helbrede. Og svaret er klart fra folkene bag ambulancen: 

quote- Her er det en sex-boksekamp, hvor det er vigtigt at huske, at man skal bruge kondom, så man sikrer sig en sejr. 

Jon Lehmann, Kunstbulancen

- Det kan det hele sikkert. Spørgsmålet er så, hvor går grænsen? Og det er det, vi stadig er i gang med at undersøge, fortæller Jon Lehmann, der sammen med ti andre har været en del af Kunstbulancen.

Det er Kunstpartiet, der står bag Kunstbulancen. Projektet hedder ”Kunst på Opkald” og har sat fokus på koblingen mellem kunst og sundhed. Projektet er opstået i et samarbejde mellem Region Midtjylland og de 19 kommuner i regionen med et ønske om at udvikle kulturlivet i kommunerne.  

Bygger bro mellem unge og ældre

Den lyserøde Kunstbulance har været rundt i syv midt- og vestjyske kommuner. Herunder blandt andet Ringkøbing-Skjern og Holstebro Kommuner.

Elever fra OrkesterEfterskolen i Holstbro har blandt andet været på besøg på et af byens plejehjem.

- Projektet gik ud på, at eleverne skulle have lyserøde drager på, siger Jon Lehmann.

- På plejehjemmet skulle de interagere med de ældre i håb om, at der var en vej til, at de lettere kunne kommunikere med hinanden, og det var der.

Et af fokusområderne på de mange skoler, som Kunstbulancen har besøgt det sidste halve års tid har blandt andet været sexundervisning.  

- Her er det en sex-boksekamp, hvor det er vigtigt at huske, at man skal bruge kondom, så man sikrer sig en sejr, siger Jon Lehmann, mens han henviser til den dokumentar der er kommet ud af projektet.

Kunstbulancen skal i den kommende periode ud på skoler med et ernæringsprogram. Her vil der blandt andet være italiensk for begyndere på madprogrammet, og håbet er, at eleverne skal gøres klogere og spise sundere.

28:01
Vi var også med på Kulturmødet i 2018. Du kan komme med lige her.