Akutlægehelikopteren 1 år i dag

I løbet af året har akutlægehelikopteren været på vingerne næsten tusinde gange.

Fredag den 1. juni har den gule akutlægehelikopter suppleret beredskabet i Nord- og Midtjylland med akuthjælp fra oven i præcis et år.

958 gange har vagthavende helikopterpilot, paramediciner og akutlæge smidt, hvad de havde i hænderne, for at løbe ud til akutlægehelikopteren i hangaren i Karup. Antallet af flyvninger er gjort op i anledning af akutlægehelikopterens, og dermed forsøgsordningens, 1-års jubilæum. Det skriver Region Nordjylland i en pressemeddelelse.

Hver fjerde flyvning om natten

Af de 958 udrykninger er de 218 gennemført i mørke. Den Nord- og Midtjyske akutlægehelikopter er, som den eneste i Danmark, er udstyret med teknik, så den både kan lette og lande i mørke og dårlig sigtbarhed.

Men tallet kunne være højere, hvis ikke regler forhindrede helikopteren i at lande på for eksempel marker og parkeringspladser efter mørkets frembrud. For som reglerne ser ud nu, så må akutlægehelikopteren udelukkende lande på godkendte og oplyste landingspladser efter mørkets frembrud. For patienterne betyder det ekstra transporttid fra skadested til nærmeste landingsplads.

- Når vi har med alvorligt syge mennesker at gøre, så er tiden til hjælpen når frem en meget kritisk faktor. Det er en af grundene til, at vi ser frem til at få Trafikstyrelsens tilladelse til at lande lige ved siden af patienterne, uanset om det er nat eller dag, siger Lars Knudsen, lægefaglig leder af akutlægehelikopteren.

Regionerne bag akutlægehelikopteren er i dialog med Trafikstyrelsen for at få reglerne lempet.

Flest flyvninger til Aarhus

Størstedelen af akutlægehelikopterens flyvninger har i det forgangne år haft Aarhus som destination. 38 gange har akutlægehelikopteren fløjet patienterne direkte til behandling på Aalborg Sygehus.


Læs flere artikler fra Midt- og Vestjylland eller i kategorien Sundhed.