Agentsag får politisk efterspil

Mogen Jensen: Uacceptabelt at udenlandske politiagenter opererer i Danmark

Dyrt entreprenørmateriel bl.a. her hos Nicolaisen og Larsen i Ulfborg var målet for politi-agentens tyvetogt.
Dyrt entreprenørmateriel bl.a. her hos Nicolaisen og Larsen i Ulfborg var målet for politi-agentens tyvetogt.

Det får nu et politisk efterspil, at rumænsk politi har haft agenter på hemmelige tyvetogter i Danmark.

Socialdemokrat og næstformand i Folketingets Retsudvalg, Mogens Jensen, har bedt justitsminister Søren Pind svare på en række spørgsmål.

- Det, der er foregået her, er helt uacceptabelt. Derfor har jeg bedt ministeren svare på en række spørgsmål i sagen, siger Mogens Jensen fra New York, hvor han opholder sig i øjeblikket.

Retsudvalgets næstformand mener der er behov for at stramme reglerne i det europæiske politisamarbejde op, så lignende sager undgås i fremtiden.

Og det har kostet virksomheder her i landsdelen dyrt, at rumænsk politi har haft agenterne i sving. Målet var at afsløre bagmændene bag tyverier af blandt andet store entreprenørmaskiner. En mission som ingen i Danmark kendte noget til.  

Hos virksomheden Scantruck i Skive er de også langtfra imponerede over at have stået model til et eksperiment med undercover agenter fra Østeuropa:

- Det er helt forrykt, specielt når man hører den måde det er foregået på, siger Eskild Jensen der er teknisk chef hos Scantruck.

For to år siden fik virksomheden stjålet tre maskiner. Et tyveri som var arrangeret af en agent, som det rumænske politi havde bestilt til at lave indbrud på virksomheden.

Ud over at maskinerne aldrig er fundet, kostede tyveriet Scantruck en kvart million kroner til overvågning og sikring af virksomheden. Et krav fra forsikringsselskabet.

- Det giver os en masse omkostninger, at man finder på den slags ting, siger Eskild Jensen.

Også virksomheden Nicolaisen & Larsen i Ulfborg fik besøg af politi-agenten, der via et nøje planlagt kup bortførte seks store teleskoplæssere.

- Det er en lidt underlig fornemmelse her efterfølgende, siger direktør Morten Krusborg. Vi har det dårligt med at vi har brugt så mange ressourcer på sagen, og at det så viser sig at være udenlandsk politi, der har været på spil.

To gerningsmænd blev senere stoppet på de tyske motorveje, og den danske anklagemyndighed forsøgte at få dem dømt for forbrydelserne. Men den ene gik fri i både byret og landsret, fordi han var hyret af det rumænske politi.

- Manden havde fået en garanti fra de rumænske myndigheder om at han ikke ville blive straffet, fordi han var i god tro i forhold til at kunne begå tyverierne straffrit, siger statsadvokat Jan Rechendorff fra Viborg.